nyhet av Erikshjälpen

Ett år av kärlek och envis godhet

Daniel Grahn, generalsekreterare Erikshjälpen.

Minns ni? Hur vi alla grät över den lille pojken vid Medelhavets strand? Hur vi upprördes över de sjöodugliga båtarna på Medelhavet, de springande familjerna över Budapests järnvägsspår och flyktingarna som vandrade över Öresundsbron mot tryggheten hos oss.

Alla – med kändisar och politiker i spetsen – mobiliserade för att hjälpa. I Malmö och Stockholm mötte hundratals volontärer med filtar och varmt te. Erikshjälpen gav bidrag till församlingar och föreningar, vi öppnade klädbank och körde ut skor och jackor till hvb-hem och akut-boende. Världens utmaningar var våra utmaningar.

Om 2015 var det Öppna Hjärtats År, så fick 2016 en riktig baksmälla. Sverige riskerade ”systemkollaps” och behövde andrum. Från närmast total öppenhet stängdes allt som gick att stänga. Det blev svårt för barn att återförenas med sina föräldrar, uppehållstillstånden blev tillfälliga och reglerna skärptes. Tydligast har detta märkts när det gäller de ensamkommande flyktingarna från Afghanistan. Också här har Erikshjälpen tagit ställning för en humanare flyktingpolitik. Vi har skrivit ett antal artiklar och deltar i det växande juluppropet. Vi anser – tillsammans med Röda korset, Rädda Barnen, Bris och många andra – att den nuvarande flyktingpolitiken förs på ett sluttande plan.

Erikshjälpen är en barnrättsorganisation. Vi har respekt för våra politikers svåra avvägningar och i många fall tuffa beslut. För oss gäller blott en sak – barnens väl och ve! Hoppet för vår värld sammanfaller med våra barns framtidsutsikter. Om barn får växa och blomma så ser framtiden ljus ut. Motsatsen gäller också; där barn lider och förtrycks, där förtvinar hoppet, drömmarna och framtiden.

Efter snart två år lär jag mig varje dag nya saker om Erikshjälpen. Givare kliver fram och tar större ansvar, företag hör av sig och vill göra skillnad i världen, allt fler artister vill samarbeta med oss. För att inte tala om alla dessa butiker med engagerade volontärer som sprider god atmosfär och delar vår vision. Sedan måste jag få skryta om kollegerna på kontoren i Holsbybrunn, Huskvarna, Uganda, Mali och Kambodja. Ett sådant gäng av kompetenta och hängivna människor. Det är en godhetens gåta att alla dessa hamnat hos oss! Tillsammans utgör vi grunden för det mirakel som vi är kallade att utföra – en förändrad värld där barns drömmar få liv.

Så: Om 2015 var det öppna hjärtats år. 2016 var baksmällans år. Vad ska vi tro om 2017? Innan vi sätter ett epitet vill jag peka på några möjligheter och utmaningar som ligger framför. En del iakttagelser är stora globala, och delas av många. Andra är mer lokala, kopplade till oss Erikshjälpare.

Mellanöstern – världens krutdurk

Jan Eliasson kallar Syrienkonflikten för FN:s Säkerhetsråds misslyckande. Det är snällt sagt, eftersom det bara kan beskrivas som ett totalt pinsamt och förödande fiasko. Medan världens stora elefanter spänner sina muskler har många tusentals barn och vuxna flytt, eller fått sätta livet till.
Erikshjälpen stöder hälsovård för flyktingar i Libanon och skolor för barn inne i Syrien.

Hälften av flyktingarna är barn

Mellan 60-70 miljoner människor är på flykt i världen. Hälften är barn. Här finns en stor besvikelse på EU, och hur man köpt sig fri genom enorma flyktingläger i Turkiet. Bakom besluten finns en aggressiv högerpolitik i många länder, Brexit i Storbritannien, rädslan för ytterligare terrordåd och storpolitik med en osäker framtid kring Ryssland/Nato. Pågående situation är osäker och kortsiktig.

Erikshjälpen är en liten aktör. Men där barn är utsatta, dit är vi kallade. Vi värnar barns trygghet och säkerhet, vi arbetar för återförening av familjer, utbildning och hälsovård. I Sverige och på andra platser.

Klyftorna ökar i Sverige

Under lång tid har Sverige misskött sin integration. Våra städer är segregerade och klyftorna har ökat, socialt, kunskapsmässigt, ekonomiskt, hälsomässigt. Nu finns 150 000 flyktingar som längtar efter jobb och livsmöjligheter i vårt land. Erikshjälpen jobbar med Football for all, fritidsgårdar och andra aktiviteter för att öka integrationen. Vi etablerar verksamhet i många utsatta områden.

Smygande klimatkatastrofer

De senaste åren har det blivit allt mer uppenbart att stora delar av vår värld lider på grund av klimatförändringarna. Flera katastrofer är smygande och långdragna, och får inte plats i de snabba nyhetsförmedlingarna. Översvämningar, torka och hungersnöd pågår på många platser där Erikshjälpen finns, och därför jobbar vi också humanitärt.

Butikerna - glädjekällor, vindskydd och drömfabrik

Våra 60 butiker är egentligen till för att generera pengar för social och humanitär verksamhet. Men de är så mycket mer. Dels en glädjekälla och gemenskap för alla volontärer. Dels ett vindskydd för luggslitna medmänniskor som av olika skäl kommit efter. Dels en drömfabrik som gör gammalt till nytt, som återbrukar, sparar miljö och generar resurser för att barns drömmar ska bli till verklighet.
Erikshjälpen vill under året fokusera på medarbetarna, både anställda och volontärer, nuvarande och de som ännu inte upptäckt oss.

Barnrätt på högre nivå

Allt vårt arbete drivs av vår vision, ”En förändrad värld där barns drömmar får liv!” Vi vill samla in mer pengar, sälja fler varor och skapa större företagssamarbeten – för att hjälpa fler barn.

Erikshjälpen hjälper enskilda barn, det är självklart och viktigt. Men vi vill lyfta våra ambitioner till en högre nivå. Ska ett barn få goda förutsättningar krävs en fungerande familj, ska familjer fungera krävs en bra bystruktur som värnar barns rättigheter. Och då måste vi även påverka samhällen, regioner och nationer. Det sker på många platser och kan utvecklas ännu mer.

Hållbarhet – övergripande strategi

Erikshjälpen har funnits i 70 år och erövrat många lärdomar. Vi jobbar inte på samma sätt som för femtio år sedan. Vi försöker tänka allt mer långsiktigt, numera med större fokus på hållbarhet och varje lokal samarbetspartners förutsättningar.
Det är exempelvis därför vi inte tror på barnhem som en hållbar modell och långsiktigt bra miljö för barn att växa upp i. (En fråga som vi får återkomma till under året).

Erikshjälpen vill också bli bättre på miljöfokus. Det gäller allt vårt arbete, internationellt och i Sverige. En organisation som säger sig värna barnen måste även vara ett föredöme kring miljö och resurshantering.

Vad ska vi då kalla 2017?

Kanske ett år av ”kärlek och envis godhet!” Vi vet att våra givare, företag, ambassadörer, artister, volontärer och anställda vill vara något annorlunda. Annorlunda än att bara tänka konsumtion och kortsiktighet, annorlunda än att bara tänka egoistiskt och vinstmaximalt. Vi vill vara annorlunda, en motkraft i en värld full av konflikter och utmaningar.

Vi har fått förtroendet och uppdraget – jag tror av den Högste själv – att värna den svage och utsatte. Det innebär, som jag ser det, att vi är kallade att i alla våra dagliga uppgifter göra vårt yttersta för att uppnå mesta och bästa möjliga hållbarhet för barnen, deras familjer och samhällen.

Vårt folk, givare och partners står kvar när alla kändisar fått sina rubriker och åkt hem. Vårt folk står fast när politikerna ändrat lagarna och opinionsbildare tröttnat på sitt engagemang. Erikshjälpens folk behövde aldrig öppna sina hjärtan – de har alltid stått vidöppna. Också nu! För många av oss är detta en djup religiös trosuppfattning, grundad i evangeliet om Jesus. Andra bär på parallella liknande övertygelser. Tillsammans blir vi den motkraft av godhet som behövs för vår tids utmaningar.

På detta sätt vill jag hälsa från oss alla på Erikshjälpen. Och tacka för 2016. Vi vill önska ett riktigt gott 2017 – ett år av kärlek och envis godhet!

Daniel Grahn, generalsekreterare

Taggar

Mänskliga rättigheter Flykt & migration Hälsa Krig & fred