Världen av Amnesty International

Eritrea: Regeringens skrämseltaktik sträcker sig utanför gränserna

Foto: Amnesty International/privat. Abraham Fissehaye protesterar framför EU:s högkvarter i Bryssel.

Eritreanska regeringstjänstemän och regeringsanhängare trakasserar människorätts-försvarare och aktivister runt om i världen - enbart för att de kritiserar det förtryckande styret, det kan Amnesty konstatera i en ny rapport.

I rapporten, Repression without borders, konstateras det att människorättsförsvarare är särskilt utsatta i Kenya, Nederländerna, Norge, Sverige, Schweiz och Storbritannien, där Amnesty har dokumenterat attacker av eritreanska regeringstjänstemän och anhängare mot regeringskritiker, däribland prästen Mussie Zerai, som tidigare nominerats till Nobels fredspris, och Martin Plaut, tidigare redaktör för BBC Africa.

I Sverige nämns exemplet med människorättsförsvararen Meron Estifanos som hotades till livet på bokmässan i Göteborg år 2011 efter hennes artikel om svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad utan rättegång eller åtal i Eritrea sedan 2001.

- När det gäller Sverige är det tyvärr ingen nyhet att exileritreaner utsätts för kontroller, övervakning och ibland av hot, säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för flykting- och migrationsfrågor på Amnesty i Sverige.

Dödshot, fysiska attacker och spridande av lögner

- För många människorättsförsvarare har flykten från Eritrea inte gett dem någon fristad från det förtryck som de flytt från. De måste hela tiden vara på sin vakt och vara försiktiga med vad de säger, konstant rädda för den eritreanska regeringen vars skrämseltaktiker uppenbarligen sträcker sig över landgränserna, säger Joan Nyanyuki, Amnestys chef för Östafrika.

Anhängare till Eritreas styrande parti och regeringstjänstemän använder alla möjliga sätt för att trakassera och skrämma de som kritiserar presidenten Isaias Afwerk regering och dess människorättskränkningar. Det handlar om dödshot, fysiska attacker och spridande av lögner.

Rapporten, som undersöker perioden mellan 2011 till maj 2019, belyser även myndigheternas användning av det styrande partiets militanta ungdomsparti för att "slåss mot landets fiender" i Europa och USA genom att spionera på andra eritreaner.

Eritreas informationsminister Yemane Gebre Meskel, eritreanske ambassadören i Japan Estifanos Afeworki och hans motsvarighet i Kenya, Beyene Russom, använde till exempel i april i år twitter för att trakassera, skrämma och nedvärdera deltagare och organisatörer vid en konferens i London som handlade om att återuppbygga demokratin i Eritrea. I sin tweet avfärdade ministern Gebre Meskel arrangörerna till konferensen som “eritreanska landsförrädare”.

- Sådana tweets av statliga tjänstemän visar tydligt på myndigheternas intolerans när det gäller oliktänkande, oavsett var i världen det sker, säger Joan Nyanyuki.

Militanta partianhängare

Anhängare till Eritreas regerande parti People's Front for Democracy and Justice (PFDJ), och särskilt ungdomspartiet the Young People’s Front for Democracy and Justice (YPFDJ), har en central roll när det gäller attacker mot eritreanska människorättsförsvarare och aktivister i Europa.

Vid avgörandet av ett fall som gällde förtal fastslog en nederländsk domstol i februari 2016 följande:

"... YPFDJ tar emot instruktioner från PFDJ, att YPFDJ har (stöd av) Afwerkis regim som sitt mål och att medlemmarna av YPFDJ agerar som informanter för (ambassaderna till) regimen i Eritrea. YPFDJ kan sålunda på denna punkt kallas för den utvidgade armen av en diktatorisk regim."

-Eritreas sätt att använda ambassader utomlands för att trakassera och förtrycka människor som är kritiska till den sittande regeringen måste omedelbart upphöra, säger Joan Nyanyuki.

Här kan du ladda ner rapporten som PDF

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter