nyhet av Erikshjälpen

Erikshjälpens barnrättsgrupper förändrar samhället

En barnrättsgrupp i Kenya såg till att barn med funktionsnedsättning fick börja skolan. Med fler faddrar i Sverige kan Erikshjälpen skapa förutsättningar för ännu fler barn att förändra både sina liv och samhället till något bättre.

Barn ska få vara delaktiga, göra sina röster hörda och ta egna initiativ. Erikshjälpen utvecklar nu sina fadderfinansierade projekt, med start i Indien och Kenya, genom bland annat en satsning på barnrättsgrupper och barnparlament.

”Varför går inte alla barn i skolan?” Den frågan ställde sig en barnrättsgrupp i Gangeisa i norra Kenya, där en barnrättsgrupp funnits sedan 2013. Barnen i gruppen hade lärt sig att ingen får diskrimineras på grund av exempelvis fysiska funktionsnedsättningar. Barnen kände till att det fanns barn med funktionsnedsättningar som inte gick i skolan, så gruppen bestämde sig för att göra hembesök hos dessa barn och lära känna dem bättre. Barnrättsgruppen bokade också ett möte med skolchefen och frågade varför barn med funktionsnedsättningar inte inkluderas i skolan. Barnrättsgruppen agerade och det gav resultat. Nästan direkt började en flicka med funktionsnedsättning i skolan och sju andra barn började efter några veckor.

– I barnrättsgrupperna deltar barnen på sina egna villkor, det ska vara frivilligt, rättvist och under trygga förhållanden. Tidigare har barnen fått ett bra ekonomiskt stöd, men deras utrymme att uttrycka sina åsikter har inte varit så stort. Vi vill lyssna mer på barnen, säger Peter Toftgård som är chef för Erikshjälpens programverksamhet.

I barnrättsgrupper och barnparlament får barnen träffas och diskutera sådant som är viktigt för dem. Barnen får ta beslut och vara med i genomförandet av beslutet. I barnrättsgrupperna utses också de ambassadörer som återkopplar till faddrarna i Sverige och barnen får tycka till om vilken återkoppling som ska ges. Som fadder hos Erikshjälpen ger man inte pengar till ett specifikt barn utan stödet blir till nytta för många barn.
– Som personlig fadder kan man ha en relation till ett specifikt barn, men det ekonomiska stödet hamnar i en gemensam pott som många barn i området får ta del av. Insatser görs också för att barnens familjer ska få bättre möjligheter till en god försörjning, säger Peter Toftgård.

Nu jobbar Erikshjälpen för att starta fler barnrättsgrupper och därför behövs fler faddrar. En barnrättsgrupp med engagerade barn och ungdomar kan förändra en hel by – och på sikt kanske hela världen.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons