En podcast kan enklast beskrivas som ett radioprogram som publiceras via internet och som lyssnaren kan ladda ned och lyssna på när det passar, exempelvis i mobilen.
Premiärsändningen har rubriken ”En örfil av livet” och handlar om indiska barn som bor med sina familjer på två soptippar utanför Delhi och Mumbai.
– En del av problematiken är att de lever där illegalt och att staten tjänar på att det är så. De här människorna har inte tillgång till sanitet eller hygien och står utanför alla sociala skyddsnät. Det sägs att kastsystemet i Indien är avskaffat, men i verkligheten lever många människor fortfarande som om de vore i den lägsta kasten, säger Rosemarie Engblom.
Med podcasten drar Erikshjälpen igång årets julinsamling som har fokus på barn på soptippar i Indien.
I premiärprogrammet – som är drygt 30 minuter – får lyssnarna möta Roland Nissfolk, Erikshjälpens programkoordinator för Sydasien, som berättar om arbetet för barnen på soptipparna. Susanna Larsson och Matilda Häggqvist intervjuas också om sina erfarenheter från tiden som praktiktanter för Erikshjälpen i Indien.
Hittills är fem podcast-avsnitt inplanerade och dessa kommer att sändas under vintern och våren.
Förutom Rosemarie Engblom och Tina Andersson, består redaktionen av producenten Johan Leidefors och Jessica Albertson, programkoordinator för Östeuropa. Samtliga är anställda vid Erikshjälpen.
För att kunna lyssna på Biståndspodden går du enklast in på bistandspodden.se.
Det finns också länkar på erikshjalpen.se och bistandsbloggen.se.
Biståndspodden finns även tillgänglig via iTunes podcastbibliotek.