Plugga av Erikshjälpen

”En toppenchans att lära sig om barns rättigheter”

AnnaMaja Lindblom, 20 år, tog studenten från ekonomiprogrammet för ett år sedan, har läst fotografi på Malmö Högskola. Nu gör hon praktik hos Erikshjälpens partnerorganisation Nalala, Kenya.

- Det som lockade mig med praktikantprogrammet var att det skulle ge mig en toppenchans att lära mig om allt ifrån barns rättigheter till en annan kultur.

Varför åkte du ut som praktikant?

– Jag har länge volontärarbetat i kassan på Erikshjälpen second hand och när min dåvarande chef tipsade mig om praktikantprogrammet hoppade jag på idén direkt. Innan hade jag velat volontärarbeta utomlands men inte haft råd. Det som lockade mig med praktikantprogrammet var att det skulle ge mig en toppenchans att lära mig om allt ifrån barns rättigheter till en annan kultur. Att både få lärdomar som jag kan använda för att hjälpa andra i framtiden och en helt unik upplevelse.

Vad har du fått göra under praktikperioden?

– Under de månader jag har varit här har jag fått följa med i organisationens arbete och lära mig vad de gör för att förbättra barnens situation och utveckla samhället. Nalala arbetar framförallt med samhällsutveckling i form av självhjälpsgrupper och barns rättigheter till rent vatten och utbildning, bland annat genom att borra brunnar och stödja familjer på olika sätt. Genom att samla in information till Erikshjälpen har jag även fått göra lite direkt nytta vilket varit roligt.

Vilka erfarenheter tar du med dig hem igen?

– Alla nya intryck, lärdomar om en annan kultur och vetskapen om att människor är goda. Jag har skrattat med kvinnor som saknar mat och vatten, familjer som tar hand om sina barnbarn fast att energin sviker och med barn som inte har matsäck till skolan. Glädje finns överallt. Det är underbart att se och det har varit otroligt givande att lära sig att det alltid finns en anledning att skratta och vara glada tillsammans.

Taggar

Volontär & utbyten