Från en dag till en annan så blev 86 procent av kontanterna i Indien ogiltiga. Det får stora konsekvenser för människorna i ett land där cash is king.
Plötsligt, från en dag till en annan, ringlade sig köerna långa utanför bankerna här i Indien. Den 8 november kom chockbeskedet, premiärminister Narendra Modi meddelade att ”from midnight Nov 8, 2016 today, Rs500 and Rs1000 notes are no longer legal tender”. Sedlarna blev ogiltiga över natten, och det gick inte längre att betala med 500- och 1000 rupie sedlar. Beskedet innebar att 86 % av kontanterna i denna kontantberoende ekonomi förlorade allt värde.
Det var 70 år sedan Indien försökte sig på något liknande. Fram till den 30 december går det att växla in gamla sedlar på bankerna. Alla måste och vill hinna växla. Indiens fyra pengatryckerier har svårt att förse hela landet med nya sedlar och många av Indiens bankomater gapar ständigt tomma. Handskrivna wellpappskyltar med orden ”Out of service” är en vanlig syn på bankomaterna.
De fattigaste drabbas hårdast
Sedan beskedet kom har dagstidningar dagligen rapporterat om de ogiltiga sedlarna och om tragedier till följd av detta. Människor har svimmat i värmen, klämts till döds i bankköer och blivit nekade sjukvård. Modi har förklarat beslutet som ett försök att minska de svarta pengarna i samhället. Korruptionen är i många delar av landet väldig hög, och inte minst hos de ledande politikerna. Även hos högt uppsatta chefer, polis och fabriksägare finns mycket svarta pengar.
Alla har drabbats av Modis beslut, att göra 500- och 1000 rupie sedlar ogiltiga, men som oftast är det de fattigaste som drabbas hårdast för de har varken id-handlingar eller bankkonton.
Konsekventer för jordbrukare
Av Indiens befolkning arbetar 49 % inom jordbruket, och är ofta en utsatt grupp som lever på små marginaler, som är beroende av en god skörd för att kunna betala tillbaka lån eller köpa nya fröer. Förutom en god skörd är jordbrukare även beroende av att sälja sina grönsaker, på marknaden, där all handel sker med kontanter. Bristen på kontanter har lett till att många gör sina köp med kontokort på affärer som tar emot kortbetalning vilket har pressat priset på grönsakerna som säljs på gatan. Skörden är i sin tur beroende av hur mycket regn som kommer, hur mycket gödsel och bekämpningsmedel jordbrukare har att tillgå.
Chockbeskedet om de ogiltiga sedlarna kom precis i tiden för sådd för många jordbrukare vilket har resulterat i att folk därför inte kunnat köpa nya fröer, gödsel eller bekämpningsmedel. Den 21 november, knappt tre veckor efter premiärminister Modis beslut, meddelade regeringen att jordbrukare nu kan köpa fröer med gamla sedlar men bara från statligt ägda butiker. Många oroar sig dock för att beskedet kom för sent, då en sen sådd kan riskera att leda till en minskad skörd.
Samhället på paus
Det är ingen som inom snar framtid som kommer glömma de ringlande bankköerna som bildades på morgonen efter den 8 november 2016. Svårt kommer det också vara att glömma konsekvenserna av beskedet för alla viktiga miljö- och människoorganisationer i Indien vilka tvingats på lågvarv pågrund av beslutet.
Det är många människor som behövt tagit dagar ledigt från jobb för att stå i köerna till banker. På grund av chockbeskedet hamnar allt annat i skymundan, allt media rapporterar om handlar om de ogiltiga sedlarna, och om att få ett slut på korruptionen, få bort de svarta pengarna. Vilket i sig är något positivt men just nu är det svårt att se om det verkligen kommer fungera.
Sigrid Magnusdotter & Therese Strimell Flodkvist
Praktikanter, Framtidsjorden