—Det är helt fantastiskt! Jag har inte kunnat ta in det helt ännu! Jag har inte sovit på flera dygn men i kväll är vi ute och firar! Här är fullt av kvinnorättsaktivister och vi skrattar och gråter om vartannat!
Det är kväll den 6 juni och jag ringer min kollega Erini i Aten. Några timmar tidigare har Grekland som nionde land i Europa antagit en samtyckeslag. Vägen dit har varit lång och minst sagt krokig.
I mars 2019 presenterade den grekiska regeringen ett förslag till en ny brottsbalk som sändes ut för konsultation. Bland ändringsförslagen fanns en ny definition av våldtäkt, som om möjligt var ännu sämre än den tidigare. Redan vid årsskiftet hade Amnesty i Grekland startat en kampanj för en samtyckeslag. De samlade grupper och organisationer som ville samma sak och nätverkade med parlamentariker för att bygga politiskt stöd för en samtyckeslag.
Grekisk media och politiker har ofta refererat till Sverige och samtyckeslagen som riksdagen antog förra året. Precis före påsk var jag därför i Aten för att delta i ett seminarium som Amnesty i Grekland arrangerade. Det var det första publika evenemang som bjöd in allmänheten - och det var fullsatt. Diskussionerna avslutades först vid elvatiden på kvällen.
På långfredagen intervjuades vi av grekisk media och hade möte med före detta justitieministern som ansvarade för den grupp jurister som gjort översynen och var upphovsmän till det nya lagförslaget.
Men trots allt arbete som Amnesty och andra lagt ner stod regeringen fast vid att lägga fram förslaget för parlamentet den 6 juni. Amnesty gick ut i media och kritiserade beslutet - som dessutom strider mot statens skyldigheter enligt Europarådets konvention mot våld mot kvinnor, den så kallade Istanbulkonventionen. Så plötsligt, ett par dagar innan, gjorde regeringen en u-sväng.
Vid lunchtid den 6 juni fick jag ett brådskande mail från kollegorna i Aten: “Kan du omedelbart skicka oss den svenska våldtäktsparagrafen. Vi är i kontakt med departementet precis nu för att diskutera några ändringar och de vill se den!”
Några timmar senare antog parlamentet en lag som uttrycker att sex utan samtycke är våldtäkt. Det var en historisk dag och Erinis ord ekar fortfarande i minnet:
—Det är helt fantastiskt! Här är fullt av kvinnorättsaktivister och vi skrattar och gråter om vartannat!
Greklands samtyckeslag hade blivit verklighet.
Katarina Bergehed
Ansvarig kvinnors rättigheter, Amnesty Sverige