av Svenska FN-förbundet

Elias fick drömjobbet efter gymnasiet

Elias Aspudd, ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet.
Jobba

Elias Aspudds ideella engagemang ledde till att han fick jobb på Svenska FN-förbundet som 20-åring. För Globalportalen berättar han hur det gick till och delar med sig av sina bästa tips för den som vill vässa sitt CV!

Hej Elias! Berätta om vad du jobbar med!

Jag jobbar som ungdomssekreterare på Svenska FN-förbundet. Mitt jobb är att möjliggöra för unga att engagera sig i globala frågor genom att arrangera evenemang, hålla kurser och föreläsningar samt utveckla vår ungdomsverksamhet. Oerhört givande att få arbeta med och för unga!

Hur fick du ditt jobb?

När jag var 16 började jag engagera mig ideellt inom Svenska FN-förbundet, och redan då visste jag att det här var en organisation jag ville arbeta för. Därför sökte jag tjänsten som ungdomssekreterare direkt efter gymnasiet, men fick den inte. Men jag visste vad jag ville och frågade vad det var som saknades, och började fylla på mitt CV och mina erfarenheter. När tjänsten kom ut igen året därpå tog jag chansen att söka igen och då fick jag den. Nu har jag arbetat på Svenska FN-förbundet i drygt två år och jag är så glad att jag inte gav upp.

Vad gjorde du för att bygga på ditt CV innan du sökte tjänsten igen? Pluggade du då eller jobbade du?

Jag har bara en gymnasieutbildning i bagaget, pluggade samhällsprogrammet med beteendevetenskaplig inriktning. Jag arbetade på en låg- och mellanstadieskola i Uddevalla som elevassistent under det året samtidigt som jag engagerade mig som Svenska FN-förbundets ambassadör för globala målen samt ingick i en referensgrupp för att ta fram FN-förbundets årliga ungdomskonferens, vid sidan av det föreningsengagemanget jag hade i den lokala FN-föreningen. Ideellt engagemang kan verkligen ta dig långt!

Det jag utvecklade som ideellt aktiv var projektledning, föreläsarteknik och ledarskap. Perfekt för den rollen jag har idag!

Vad är ditt bästa tips till någon som också vill ha jobb direkt efter gymnasiet?

Mitt första tips är att engagera dig ideellt. Det gör ditt CV starkare och du får möjlighet att utveckla färdigheter som kan komma tillhands för det du vill göra. Det jag utvecklade som ideellt aktiv var projektledning, föreläsarteknik och ledarskap. Perfekt för den rollen jag har idag!

Det andra tipset är att våga fråga vad du kan utveckla. Det är inte bara bra för din personliga utveckling, det möjliggör även för dig att pin-pointa vad som krävs för att du ska kunna ta dig till ditt drömjobb.
 

Har du fler frågor till Elias? Du når honom via mail eller på Instagram!

Taggar

Agenda 2030 Mänskliga rättigheter
Annons