Världen av Amnesty International

El Salvador: Evelyn Hernández frikänd - en seger för kvinnors rättigheter

Evelyn ( t h) frikändes den 19 augusti från anklagelser om mord. Foto: Teodora Vasquez*

Den 19 augusti frikändes 21-åriga Evelyn Hernández från anklagelserna om “mord under försvårande omständigheter”. Frikännandet är en viktig seger för flickors och kvinnors rättigheter i El Salvador.

I april 2016 drabbades Evelyn av komplikationer under sin graviditet. Hon befann sig i sitt hem när värkarna kom och Evelyn, som inte var medveten om att hon var gravid, svimmade. Hon fördes till sjukhus där personalen polisanmälde henne.

I juli 2017 dömdes Evelyn Hernández till 30 års fängelse för “mord under försvårande omständigheter”. 2018 upphävdes domen av högre instans som beordrade en ny prövning av fallet.

—Domen är otroligt viktig på flera sätt. Först och främst för Evelyn som inte längre riskerar årtionden i fängelse för ett brott hon inte begått. Domen bekräftar att ingen kvinna ska anklagas för mord på grund av att de fått missfall, drabbats av dödfödslar eller andra komplikationer under sin graviditet. Evelyn är inte den första som utsatts för denna rättsvidriga och diskriminerande behandling. Och hon blir sannolikt inte den sista, så länge El Salvador behåller totalförbudet mot abort, säger Katarina Bergehed, Amnestys sakkunniga på kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter.

Abort är förbjudet under alla omständigheter i El Salvador. Den leder bland annat till att kvinnor som drabbas av missfall, dödfödslar och andra komplikationer i samband med graviditet misstänks för att ha försökt göra abort. Enligt Amnesty Internationals partnerorganisationer i landet sitter för närvarande minst 19 kvinnor fängslade eller riskerar att dömas under sådana omständigheter. Amnestys eget utredningsarbete har visat på konsekvenserna av dessa godtyckliga straff, som främst drabbar unga fattiga och marginaliserade kvinnor.

—Det är den horribla abortlagen som leder till att kvinnor i Evelyns situation misstänkliggörs, polisanmäls av vårdpersonal och döms till långa fängelsestraff på felaktiga grunder. Vi uppmanar El Salvador att omedelbart skrota förbudet mot abort som dessutom kränker kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar och deras rätt till liv, hälsa och privatliv, säger Katarina Bergehed.

*Bland de som fanns med under rättegången var Teodora Vasquez (mitten) som själv suttit fängslad i över 10 år efter komplikationer som resulterade i en dödfödsel.

Amnesty har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat abortförbudet och dess konsekvenser med aktioner och hundratusentals människor har skrivit under och uppmanat myndigheterna i El Salvador att se över lagstiftningen.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter