På 1300 meters höjd, i byn Dipilto i norra Nicaragua, ligger Miguel González hus omgivet av tät molnskog. Här bor han med sin fru och 21-åriga son. Dottern, som just fyllt 18, har gift sig och flyttat hemifrån. Det är skördetid i kaffelandet Nicaragua, men liksom för många andra kaffebönder i hela Centralamerika har även Miguels plantor drabbats av svampsjukdomen bladrost. Den angriper kaffeplantornas blad så att de ramlar av och därmed inte kan bära frukt.
– Angreppen började redan förra året, då jag miste 40 procent av min skörd. I år har hälften gått förlorad. För många bönder är det här en katastrof. Många har övergivit sina gårdar för att söka annat arbete i stan, berättar Miguel González.
Miguel har odlat kaffe sedan 1986. Lika länge har han varit med i kaffekooperativet Justo Pastor Herrera, som får stöd av We Effect. Under flera goda skördeår sparade medlemmarna pengar som de nu fördelar inom kooperativet.
– Vi medlemmar har ett helt annat skyddsnät och är inte lika sårbara som de enskilda odlarna. Utan kooperativet hade jag aldrig klarat det här, säger Miguel och berättar att medlemmarna också får stöd att förnya sina odlingar.
Miguel odlar ekologiskt kaffe, och ville som de andra ekologiska kaffebönderna lösa problemet utan att behöva ta till kemiska bekämpningsmedel – något som kunde ha varit en kortsiktig lösning. Så kom Miguels gård att spela en viktig roll i bekämpningen av bladrosten. Kampen mot svamparna inleddes nämligen med experiment på hans odlingar. Utmaningen var att hitta en mer hållbar och motståndskraftig odlingsmetod. Arbetet, som görs inom ramen för We Effects projekt med kaffekooperativen, började med att successivt byta ut de gamla plantorna mot nya. Samtidigt experimenterade man fram ett ekologiskt gödsel som stärker jorden, och bekämpningsmedel som skyddar mot nya angrepp. Experimentet har gett resultat. Kaffeplantorna som planterades enligt den ekologiska modellen har inte drabbats av bladrost. Nu ska den nya kunskapen spridas, det är bråttom att att stoppa bladrostens framfart. Bönderna i kooperativen får stöd att byta ut sina gamla plantor mot nya, och börja odla enligt den modell som togs fram på Miguels gård.
– Jag är hoppfull. Inom kooperativet har vi stor kunskap, och det är genom samverkan som vi kan sprida den
Spridningen av bladrost i Centralamerika beror delvis på klimatförändringar. Flera år av mer regn och högre temperaturer i kombination med plantornas höga ålder skapade en perfekt kombination för att svampen skulle frodas. Mer om hur arabicabönanpåverkas negativt av klimatförändringar kan du läsa i rapporten “Hotet mot din kaffekopp”, skriven av två av We Effects praktikanter. Rapporten berättar också om hur allt fler producenter överger kaffeodling för att istället satsa på mindre klimatkänsliga grödor.
Åsa Lekberg
We Effect