nyhet av Diakonia

Domen mot Ríos Montt är historisk

Ana de León López är en av dem som vittnat i rättegången mot ex-diktatorn Efraín Ríos Montt.
Den 10 maj 2013 var en historisk dag i Guatemala. Exdiktatorn Ríos Montt dömdes till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. Folk jublade. Äntligen hade rättvisan segrat! Men bara tio dagar senare revs domen upp. I januari 2015 ska rättegången återupptas.

Nu är det ett år sedan den 10 maj 2013 - en historisk dag i Guatemala. Exdiktatorn Ríos Montt dömdes till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. Folk jublade. Äntligen hade rättvisan segrat! Men bara tio dagar senare revs domen upp. I januari 2015 ska rättegången återupptas.

I 36 långa år pågick det blodiga inbördeskriget i Guatemala. Runt 200 000 människor dödades, 45 000 försvann. Som allra brutalast var kriget under de 17 månader som diktatorn Ríos Montt satt vid makten.

- I militära dokument framgår att planen var att helt utplåna urfolket, säger Hector Estuardo Reyes jurist på CALDH.

Vidriga brott

Diakonias samarbetsorganisationer CALDH och AJR har under 15 år lyssnat på offer för Ríos Montts våld. Det är djupt skakande berättelser. Organisationerna har samlat ihop vittnesmål och arbetat för att Ríos Montt skulle ställas till svars.  

Rättegång

Tack vare deras enträgna arbete och vittnenas mod kunde rättegången mot Ríos Montt inledas i mars 2013. De fall som togs upp rörde bara en liten del av de mord som han misstänks ligga bakom.

- Det här fallet handlar om 1 771 mord på personer ur folkgruppen ixil under Ríos Montts tid som president och överbefälhavare, säger Hector Estuardo Reyes.

Tanken är att i framtiden gå vidare juridiskt med fler fall.

Dömdes

Ríos Montt befanns skyldig till de 1 771 morden och dömdes till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. Bara tio dagar senare revs domen upp med hänvisning till att procedurfel hade begåtts. Rättegången ska återupptas i januari 2015.

De mäktiga slipper straff

Guatemala har en lång tradition av straffrihet, där landets politiska och ekonomiska makthavare nästan alltid har klarat sig undan rättvisan.

Men för inbördeskrigets offer och för Diakonias samarbetsorganisationer har rättegången ändå inneburit ett stort steg framåt. De som drabbades hårdast under kriget var fattiga människor som tillhör urfolk. Deras berättelser har ofta avfärdats av de mer inflytelserika grupperna i samhället. Nu har de fått framföra sina vittnesmål och hela världen har lyssnat på dem. Det är stort.

Domen är en seger

- Domen symboliserar 15 års kamp. Vittnesmålen har visat att det begicks ett folkmord i Guatemala. Överlevarna, vittnena, har fått rätt, säger Hector Estuardo Reyes. Bara att de har fått avge sina vittnesmål i en rättssal är ett viktigt framsteg.

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter