nyhet av Amnesty International

Digitala aktivister ska hjälpa till i Darfur

Amnesty International håller på och bygga upp ett nytt nätverk av digitala aktivister som ska hjälpa till att upptäcka människorättskränkningar i Darfur, Sudan. Det här sker inom ramen för ett så kallat crowdsourcing-projekt som lanseras idag.

Decode Darfur-plattformen är interaktiv och gör det möjligt för aktivister att analysera tusentals kvadratkilometer av satellitbilder från svårtillgängliga delar av Darfur med hjälp av sin mobil, surfplatta eller dator.

- Det här är ett ambitiöst, revolutionerande projekt som markerar en tydlig förändring i hur vi ser på utredning av människorättskränkningar och det gör att vem som helst kan hjälpa till och avslöja några av världens allvarligaste orättvisor, säger Milena Marin, Amnesty Internationals projektledare för Amnesty Decoder.

Det är extremt svårt att få framtrovärdig och verifierad information om våldet mot de civila som bori Jebel Marra-regionen. Restriktioner som myndigheterna i Sudan har infört innebär att inga journalister, människorättsutredare eller humanitära aktörer har släppts in i området de senaste åren.

Decode Darfur är det andra projektet i Amnesty Decoder kampanjen, som försöker bygga upp ett nätverk av digitala aktivister från hela världen som vill bidra till arbetet för mänskliga rättigheter med hjälp av sina mobiler eller telefoner.

Trots dessa hinder släppte Amnesty International en rapport den 29 september som innehöll bevis för att sudanesiska regeringsstyrkor attackerat byar i jakt på rebeller och dessutom vid upprepade tillfällen ha använt sig av vad Amnesty tror är kemiska vapen. Dessa ska ha använts mot civilbefolkingen, under åtta månader i Jebel Marra-regionen, som ett av de mest svårtillgängliga områdena i Sudan.

Baserat på vittnesmål från bland annat personer som överlevt attackerna uppskattar Amnesty International att mellan 200 och 250 personer har dött som ett resultat av att ha exponerats för ämnen som används i kemiska vapen, de flesta av dem barn.

- Även fast vi inte kan resa till Darfur för att samla in bevis kan vi få tag i satellitbilder och jämföra olika datum med varandra för att fastställa förändringar i landskapet. Det är här Decode Darfur-projektet kommer in, säger Micah Farfour fjärranalysspecialist på Amnesty International.

Organisationen kommer använda bevisen för att stärka sitt påverkansarbete gentemot den sudanesiska regimen med krav om att de ska upphöra med kränkningar av mänskliga rättigheteroch att skyldiga ska ställas till svars. Bevisen kommer även användas för att stärka arbetet med FN, Afrikanska Unionen och resten av världen och belysa hur situationen i Darfur har ignorerats alldeles för länge.

Verktyget som Decode Darfur-plattformen är byggd på har en inbyggd verifieringsmekanism, vilket innebär att varje bild kommer visas ett flertal gånger till olika decoders.

Decode Darfur delas initialt upp i två faser. Under de första sex veckorna kommer aktivister, eller decoders, hjälpa till att hitta byar i det till stora delar öde landskapet i östra Jebel Marra. Fas två innebär att före och efter-bilder på byarna kommer jämföras för att se vilka byar som troligtvis utsatts för attacker.

Verktyget som Decode Darfur-plattformen är byggd på har en inbyggd verifieringsmekanism, vilket innebär att varje bild kommer visas ett flertal gånger till olika decoders. Anställda utredare kommer även göra slumpvisa kontroller för att säkerställa datans kvalitet och sanningshalt.

- Arbetet utfört av våra digitala aktivister är inte ett substitut för det rigorösa utredningsarbete som Amnesty Internationals experter gör, utan ett mycket bra sätt att stötta vårt arbete, säger Scott Edwards, anställd vid Amnesty Internationals taktiska utrednings- och analysteam.

Decode Darfur är det andra projektet i Amnesty Decoder kampanjen, som försöker bygga upp ett nätverk av digitala aktivister från hela världen som vill bidra till arbetet för mänskliga rättigheter med hjälp av sina mobiler eller telefoner. Amnesty Decoders är ett specialprojekt finansierat av Svenska PostkodLotteriet.

I det första Amnesty Decoder-projektet deltog över 8000 personer från 150 olika länder, och över 1500 av dessa kom från Sverige.

Läs mer och bli en Decoder här.

Läs pressmeddelandet och rapporten om Sudan här.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons