Volontär & Aktivism av PeaceWorks

Den här resan är ett minne för livet

Att hela åtta veckor kunde flyga förbi så snabbt! När jag landade på Indisk mark i början av januari kändes det som en evighet jag hade framför mig. Men hur snabbt tiden än gått har jag varit med om så mycket.

Att lämna ett fruset Stockholm för Bangalore, en otroligt het och händelserik stad full med människor, bilar och fritt vandrande djur var en upplevelse i sig. Jag behövde några dagar att landa och ta in allt som hände runt omkring mig.

Min värdfamilj var väldigt välkomnande, nyfikna på mig men även förstående. De hade haft många volontärer före och visste vilken omställning resan betydde. Ganska snabbt lärde vi känna varandra, vi utbytte erfarenheter från våra olika kulturer och jag fick följa med på bröllop såväl som begravningar. Jag har helt enkelt fått en extra familj.

Med pirrande mage klev jag in första dagen på skolan där jag skulle jobba. Kände mig lite förvirrad först, men det släppte så snart jag förstod hur varma och tillmötesgående personalen (och eleverna) var. De var väldigt måna om att jag skulle trivas och tillsammans bestämde vi att jag skulle spendera varje förmiddag på en förskola i närheten, och att jag vid lunch skulle gå till den större skolan, vilken fungerade som ett community collage som även hade olika fristående kurser för alla som ville.

Det var främst kvinnor och tjejer, mellan 16 och 25, men även killar. Kontrasten mellan att leka med och lära förskolebarn och samtidigt kunna umgås och samtala med många i min egen ålder var perfekt. Jag tror jag fick ut så mycket av möjligt av mitt utbyte, och jag hoppas innerligt att jag kunde ge tillbaka minst lika mycket till alla jag lärde känna där.

Efter två veckor i Bangalore fick jag en finsk rumskompis som jobbade på samma projekt som mig. Vi reste runt i södra Indien på helger och lov. Vi vandrade i berg, solade på stränder, paddlade i bakvatten, lekte med apor och åt massor av underbar mat. Vi skaffade oss flera vänner var vi än tog oss, de flesta indier vi träffade var väldigt hjälpsamma och pratglada.

Jag reste dit med en del förväntningar, jag var otroligt nyfiken på matkulturen, de olika många religioner som praktiseras och deras skolsystem. Jag lärde mig massor om alla tre ämnen och mycket mer utöver det, mer än jag kunde hoppas på. Det är fascinerande hur religion är så stor del av livet för de allra flesta och hur de respekterar varandras olika livsåskådningar och trosuppfattningar. Denna resa är ett minne för livet som jag vill rekommendera alla att uppleva.

Taggar

Volontär & utbyten
Annons