Världen av Erikshjälpen

De packar med kärlek

Ingen hade gjort det förut. Det som sker i en alldaglig betongbyggnad i Borås är både unikt och historiskt. Följ med in i Sveriges första fullskaliga e-handel för second hand där allt överskott går till bistånd.

En labyrint av rum med hylla efter hylla fyllda av second hand-saker möter oss innanför dörrarna. Där finns de runt 20 000 lagerförda varor som just nu kan köpas på secondhand.se. Det är ett unikt lager – med bara en sak av varje. När en babytröja med fyrklöver på plockas ner från en hylla för att packas plockas den också bort från e-handelssajten, eftersom det inte finns fler likadana.

I rummet innanför lagret packas tröjan tillsammans med tre andra babyplagg ned i en kartong. Det prasslar mjukt av silkespapper innan paketet tejpas igen för att skickas till Johanneshov.

– Vi får mycket positiv feedback från kunder som tycker att varorna är så fint packade, de ser att det är kärlek bakom, säger Julia Leffler som är produktadministratör och den som ansvarar för processen där varorna på secondhand.se bedöms, fotograferas, beskrivs och läggs ut till försäljning.

Erikshjälpens e-handel secondhand.se öppnade den 2 maj 2018. Planeringen och förberedelserna för en e-handel med second hand-varor startade redan 2011.

– Tomas Bjöersdorff, Erikshjälpen Second Hands verkställande chef, var förutseende när det gällde marknadens utveckling, säger Björn Josefsson som är e-handelschef på Erikshjälpen Second Hand och en av dem som byggt upp den nya verksamheten.

"I början kunde vi ju bara gissa"

Att starta en digital butik påminde i vissa delar om att starta en vanlig Erikshjälpen-butik, vilket Björn Josefsson tidigare gjort. Men det var också annorlunda.

– Det stora jobbet har varit att skapa en struktur och organisation från ingenting. I början kunde vi ju bara gissa, men många av våra gissningar har slagit in, säger han.

Det fanns ingen att göra studiebesök hos – ingen svensk organisation hade tidigare startat en ideell, fullskalig e-handel med second hand. Viss inspiration kunde Erikshjälpen ändå hämta från exempel utomlands.

Våren 2018 var den digitala second hand-butiken redo att välkomna kunderna.

– Vi har ökat väldigt mycket och vi börjar bli trångbodda i våra lokaler, säger Björn Josefsson.

Solen skiner in genom fönstren i det största rummet hos secondhand.se, där koncentrerade medarbetare sitter runt en ö av skrivbord för att beskriva varor och bedöma skicket innan varorna publiceras på webben. Vid en av rummets fotostationer justerar Helle Mathiesen en brudklänning med spetsdetaljer innan hon tar plats bakom en kamera.

– Det tar lite mer tid men det är kul att fota brudklänningar, folkdräkter och sådana kläder, säger hon.

"Bilderna måste vara ärliga"

Att ha kundens perspektiv är viktigt både för dem som fotograferar och beskriver varor. Den information som finns ska presenteras. Böcker och LP-skivor är för det mesta enkla, eftersom det mesta en kund kan vilja veta står på omslaget. Kläder utan storleksmärkning eller en servis i 50 delar kräver lite mer jobb.

– Det är också väldigt viktigt att kunderna ser hur varan verkligen ser ut. Är det en nagg någonstans så ska det vara en extrabild på det. Bilderna måste vara ärliga, säger Michaela Evaldsson som fotograferar porslin vid en annan fotostation.

Allt som säljs på secondhand.se är skänkta till e-handelns partnerbutiker, som är ett antal av de fysiska Erikshjälpen-butikerna. Butikerna som skickar varor tar själva emot fler skänkta varor än de hinner sälja, så det är ingen risk att det blir tomt i butikernas egna hyllor. Istället bidrar butikerna till att även personer som bor långt ifrån närmaste Erikshjälpen-butik, eller som helst handlar online, kan köpa fina second hand-varor vars överskott blir till insatser för barn och familjer som lever i utsatthet.

"Det finns så mycket fint som man kan använda igen"

Några böcker från 1930-talet, om ekonomisk historia, har just fotograferats och en sprakande gul festklänning utan storleksangivelse mäts och kontrolleras mot en storlekstabell.

Pakettravarna i trådvagnarna som ska hämtas av Postnord växer stadigt.

– Om man tänker att våra kunder skulle handlat nytt i en annan e-handel om inte Secondhand.se hade funnits är det här så mycket bättre för miljön. Och det är väldigt roligt med second hand, det finns ju så mycket fint som man kan använda igen, säger Julia Leffler.

Här kan du handla på secondhand.se!

Taggar

Bistånd & utveckling Klimat & miljö