nyhet av Amnesty International

De flesta människor välkomnar flyktingar

4 av 5 människor välkomnar flyktingar, och många skulle även vara beredda att ta emot dem i sina egna hem. Det visar en ny undersökning utförd på uppdrag av Amnesty International.

  • Kina, Tyskland och Storbritannien ligger i topp för indexet gällande allmänhetens acceptans av flyktingar; Ryssland i botten.
  • Globalt sett skulle 1 av 10 välkomna flyktingar i sitt hem, och 3 av 10 i sitt grannskap.
  • Krav på World Humanitarian Summit att regeringar gemensamt tar ansvar för att hjälpa flyktingar.

Den nya Refugees Welcome Index, baseras på en global undersökning som utförts av det internationellt erkända opinionsinstitutet Globescan och innefattar svar från över 27000 personer. Indexet rankar 27 länder från alla kontinenter och är baserat på människors vilja att låta flyktingar leva i deras länder, städer, stadsdelar och bostäder.

Siffrorna talar för sig själva. Människor är redo att välkomna flyktingar, och regeringarnas reaktion på flyktingkrisen stämmer inte överrens med de åsikter de egna medborgarna har

Undersökningen visar att människor säger att de är villiga att göra stora ansträngningar för att välkomna flyktingar. Den visar också hur den politiska retorik som ofta är negativ gentemot flyktingar inte stämmer överens med den allmänna opinionen.

- Siffrorna talar för sig själva. Människor är redo att välkomna flyktingar, och regeringarnas reaktion på flyktingkrisen stämmer inte överrens med de åsikter de egna medborgarna har, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty.

- Refugees Welcome Index exponerar hur regeringar har spelat kortsiktiga politiska spel, med livet som insats för de människor som flyr från krig och förtryck. Regeringarna måste ta till sig de här resultaten som tydligt visar att de allra flesta människor både är villiga och redo att välkomna flyktingar i sitt land.

Kina toppar Refugees Welcome Index, följt av Tyskland och Storbritannien. De länder som ligger längst ner på listan är Ryssland, Indonesien och Thailand.

Mer än hälften av de tillfrågade i Tyskland (57%) sa att de skulle ta emot flyktingar i sin närhet, och ytterligare en av 10 skulle välkomna dem in i sina hem. Nästan alla tillfrågade i Tyskland (96%) uppgav att de skulle acceptera flyktingar i sitt eget land, men endast tre procent säger att de skulle vägra dem inträde.

Människor i flera länder som redan har accepterat ett stort antal flyktingar visar inga tecken på att acceptansen håller på att avta, och Grekland och Jordanien ansluter sig till Tyskland gällande länder i topp 10 i indexet.

Regeringarna bör göra mer för att bistå flyktingar

66% av befolkningen uppgav att deras regeringar bör göra mer för att bistå flyktingar. I flera länder där många asylsökande eller flyktingar befinner sig, vill tre fjärdedelar eller mer fortfarande att deras regeringar ska göra mer, bland annat Tyskland (76%), Grekland (74%) och Jordanien (84%). Lägst stöd för mer statliga åtgärder kom från Ryssland (26%), Thailand (29%) och Indien (41%).

- Vi har inte förväntat oss att se så starka nivåer av solidaritet med flyktingar. Resultaten återspeglar vilken inspirerande medmänsklighet människor känner för dem som flyr krig. De vill göra vad de kan för att hjälpa, inte vända dem ryggen. Politiker måste visa samma anda, säger Salil Shetty.

World Humanitarian Summit: Dela ansvaret för att skydda flyktingar

För att möta den globala flyktingkrisen, uppmanar Amnesty International regeringar att vidarebosätta 1,2 miljoner flyktingar till slutet av 2017. Det är betydligt mer än de 100.000 per år som regeringar för närvarande vidarebosätter men fortfarande långt ifrån det behov som finns.

Amnesty International kräver också att regeringar vid nästa veckas World Humanitarian Summit i Istanbul engagerar sig i ett nytt, permanent system för att dela ansvaret för att ta emot och bistå flyktingar.

- Politiker måste sluta ge efter för intolerans och lyssna på sina medborgare som vill bistå och stödja sina medmänniskor. De måste ta itu med den skamliga obalans som bidrar till att 86% av världens flyktingar välkomnas av världens fattigaste länder - medan de rika länderna sviker sitt ansvar.

Taggar

Flykt & migration Bistånd & utveckling
Annons