Världen av Afrikagrupperna

De får betala för västvärldens utsläpp

Sjukhus i Beira

Cyklonen Idai har lämnat en stor förödelse bakom sig efter den dragit in över Moçambique, Malawi och Zimbabwe. Flertalet av våra partnerorganisationer är påverkade och har mist aktivister, medlemmar, familj och vänner. Hur ser framtiden ut och vad händer nu?

Det kommer ta ett bra tag innan vattnet rinner undan efter cyklonens framfart, något som ger en grogrund för myggor och sjukdomar. I dagsläget uppskattas att omkring 1000 personer har insjuknat i kolera och siffran stiger, samtidigt som WHO mobiliserar en vaccinationskampanj mot koleran. Våra partnerorganisationer vittnar om fruktansvärda scener och det uppskattas att över en miljon människor har blivit hemlösa samtidigt som organisationer och det internationella samfundet mobiliserar. Den moçambikiska politikern Graça Machel gick tidigare i veckan ut och konstaterade:

”Cyklonen Idais förstörelse i staden Beira kommer att gå till historien. För första gången har en stad totalförstörts till följd av klimatförändringarna.”

Tre av våra partnerorganisationer, WoMin, Rural Women’s Assembly och Justiça Ambiental, författade tillsammans ett krav kort efter cyklonen: Att våra regeringar, FN och Afrikanska Unionen måste agera mot klimatkrisen för att rädda människa och planet. Klimatförändringarna har skapats av västvärlden och globala syd nu får betala konsekvenserna för detta. 

Så arbetar våra partners vidare

I Moçambique påbörjade UNAC redan under cyklonens första vecka en mobilisering av deras medlemmar som blivit påverkade av cyklonen, och försöker att bistå på de sätt som behövs med främst mat och vatten. De har även påbörjat ett post-flood emergency intervention program vilket innebär en socio-ekonomisk återuppbyggnad för påverkade bönder och deras familjer. I och med UNAC:s lärdomar från tidigare naturkatastrofer i området så har de redan upprättat uppsamlingsplatser kopplade till deras kontor i provinserna.

Livaningo rapporterar att de inte förlorat några medlemmar i något av de 15 distrikt i vilka de arbetar, och kommer främst att arbeta med att stödja återuppbyggnaden av hus i Sofala.
Amodefa arbetar i fyra av de påverkade områdena, Sofala, Manica, Tete och Zambezia, och deras projekt i Sofala och Zambezia är direkt påverkade av cyklonen. Organisationen har redan påbörjat ett program i hur de ska ska stötta de om drabbats med akut SRHR-vård.

Justiça Ambiental arbetar även de i påverkade områden, nämligen Tete och Cabo del Gado. De ser problem i framtida arbete då allt deras arbete är beroende av möjligheterna att komma fram till berörda samhällen. De befinner sig i det cyklondrabbade området och återkommer med en plan kring hur arbetet framöver kommer te sig efter samtal med de drabbade.

Även våra partners i Zimbabwe är påverkade. FACT har aktivister och samhällen påverkade i Chipinge, Bikita och Chiredzi. De behöver alla stöd med sovplats, kläder, medicin och allt annat som är relaterat till katastrofinsatser. Vad gäller Gapwuz så ser de i nuläget över vägen framåt. Både deras personal och medlemmar är direkt drabbade och har förlorat familjemedlemmar, sina hem och sina skördar. Organisationen är redan igång och delar ut humanitär hjälp på en av de gårdar där de har många medlemmar. De har många medlemmar i de drabbade områdena (Chimanimani och Chipinge) i timmer- te- kaffe- och sockersektorn. Gapwuz kartlägger situationen och mobiliserar resurser både för att tillgodose omedelbara behov och för återuppbyggnad och rehabilitering, inklusive traumabehandling och stöd.

Vägen framåt

För att kunna fortsätta stödja lokalsamhällen och de som drabbats av cyklonen så behöver vi ditt stöd. Du kan antingen stödja oss via Facebook eller vår insamling på Betternow. Tillsammans kan vi hjälpa de drabbade i Zimbabwe och Moçambique på fötter igen.

Läs mer om cyklonen och arbetet framåt:

African Centre for Biodiversity: Cyclone Idai’s warning – Shift to agroecological systems that work with nature or suffer more devastation

Tidningen Omvärlden: Beira kommer att gå till historien som den första stad som utplånats av klimatförändringarna

Sveriges Radios direktrapportering från Mocambique: Cyklonen Idai

Taggar

Katastrofer Klimat & miljö