Amnesty International bevakar de chilenska myndigheterna som utlyst undantagstillstånd i såväl huvudstaden Santiago som i flera andra städer i landet. Vi uppmanar regeringen att lyssna på befolkningen och svara genom praktiska åtgärder.
Det är de två viktigaste frågorna som Amnesty International tagit upp i ett öppet brev till president Sebastián Piñera.
Enligt provinsregeringen i Santiago har 11 människor dödats under undantagstillståndet. Chiles nationella institut för de mänskliga rättigheterna (INDH) uppger samtidigt att över 1 330 människor har frihetsberövats och 37 har skadats av skjutvapen.
—När president Piñera iknar demonstrationerna vid ett krigstillstånd och kallar de som protesterar för statens fiender stigmatiserar han gruppen i sin helhet för att försöka rättfärdiga övergreppen de utsätts för. Istället borde regeringen och presidenten lyssna på protestanterna och ge deras berättigade klagomål seriösa svar, säger Erika Guevara-Rosas, Amnesty Internationals chef för Amerikaregionen.
Amnesty International har också satt upp kanaler där allmänheten kan skicka in bevis på kränkningar av mänskliga rättigheter: Whatsapp: +52 55 6217 0608, e-post: crisisamericas@amnesty.org, Twitter: #EvidenciaCrisisChile.
—Människorna i Chile står inte ensamma. Vi bevakar hur myndigheterna svarar på protesterna och våra digitala verifieringsexperter granskar audiovisuellt material som kan utgöra konkreta bevis på anklagelser om överdrivet våld och andra människorättskränkningar, säger Erika Guevara-Rosas.
De chilenska myndigheterna är skyldiga att genomföra noggranna, omedelbara och opartiska utredningar av alla anklagelser om överdrivet våld, godtyckliga gripanden, tortyr, misshandel och andra människorättskränkningar som ägt rum under de pågående protesterna och undantagstillståndet. De måste också utreda under vilka omständigheter människor har dödats och ta reda på vem som bär ansvaret för deras död.