Kambodjas tempelområde Angkor Vat besöks av hundra tusentals turister varje år. Risodlarna Venang Chamreun och Leak Thai är grannar i byn Prey Doungherm, inte långt därifrån. Precis som en stor del av landets befolkning bor de på landsbygden, i ett lågt beläget område nära Mekongdeltat. Klimatförändringar och låga uppköpspriser har gjort det svårt för bönderna i regionen att försörja sig på inkomsterna från riset.
Grödor förstörs av både torka och regn
Både Venang och Leak sysslar därför numera även med kycklinguppfödning. Leak berättar att på senare år har översvämningar och torkor blivit vanligare och mer omfattande och oförutsägbara, något som fått katastrofala följder för djur och människor.
– När vattenmassorna kommer dränks våra grödor, och våra djur dör. Men också när torkan kommer så förstörs grödorna, säger han.
Snart inleds den årliga monsun- och tyfonsäsongen i Sydostasien. Leak, Venang och deras familjer vet vad som väntar. De vet att kycklingar och grisar kommer att dö, och att kor och bufflar riskerar att drunkna. Att deras odlingsmarker ligger lågt gör dem extra sårbara för översvämningar, och risken är stor att odlingarna förstörs när vattnet kommer.
Trots det så har situationen ändå förbättrats det senaste året. I början av 2013 fick Leak och Venang nämligen möjlighet att delta i ett pilotprojekt som drivs av Community Translation Organisation (CTO) och finansieras av We Effect.
Högre inkomster och färre döda djur
Genom projektet har insatser gjorts för att höja marknivån i böndernas odlingar, och på så vis förhindra att skördarna går förlorade när det blir översvämning. Deltagarna i projektet har fått utbildning i djurhållning och hållbara odlingstekniker. Och en så enkel insats som att höja upp kycklingburarna en bit över marken har gett lysande resultat.
– Efter att vi höjde upp burarna förlorar jag färre djur. Dessutom sprids inte sjukdomar lika lätt längre, säger Leak.
– Och vi har fått ny kunskap, högre inkomster och bättre levnadsvillkor! säger Venang.
Eftersom pilotprojektet gett så goda resultat kommer det nu att utökas för att nå ännu fler bönder.
Fakta om pilotprojektet
- Under 2014 arbetar We Effect med totalt cirka 1800 familjer i Kambodja. I pilotprojektet ovan är det 75 familjer som deltar.
- Andel kycklingar som drunknade 2012 var 60 procent. 2013 hade siffran sjunkit till 15 procent.
- Andel av odlingsmark som skadades av vatten var 50 procent 2012, 2013 hade siffran sjunkit till 15 procent.