När Maricela Pachauri var 12 år blev en äldre kompis till henne gravid. Kompisen drack några traditionella örter för att avsluta graviditeten. Efteråt gick hon på en fest och började blöda på dansgolvet. - Jag tänkte redan då att såhär ska det inte vara. Vi kan inte utsätta oss för de riskerna, säger Maricela.
- I vår kultur har vi alltid fått höra att en god kvinna ska föda 12 barn, samma antal som Jesu lärjungar. Dom sa till oss att aborter inte existerade, men det är inte sant och att tysta ner det gjorde att många kvinnor utsattes för fara. Som tur är har mycket förändrats, säger Maricela Pachauri.
I dag arbetar hon med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, tillsammans med Diakonias samarbetsorganisation Colectivo Rebeldía i Bolivia.
Ett ämne ingen pratade om
Under sin uppväxt, såg Maricela hur unga kvinnor utsattes för sexuellt våld i hennes hemby i södra Bolivia och sedan dess har hon velat arbeta för att förbättra kvinnors situation. Kvinnors rätt till sin kropp var ett ämne som ingen pratade om och våldet som kvinnor utsattes för tystades ner. På grund av kulturella traditioner var sexuell hälsa och användandet av preventivmedel tabu.
- I min by har preventivmedel alltid funnits men det var förbjudet att köpa dem.
När en kompis till Maricela bjöd med henne till ett möte med Diakonias samarbetsorganisation Colectivo Rebeldía gjorde hon slag i saken.
- På mötet berättade de för oss om våra sexuella och reproduktiva rättigheter och om rätten att bestämma över våra egna kroppar. Jag tänkte att det var den typen av information som vi saknade.
- I min by har preventivmedel alltid funnits men det var förbjudet att köpa dem.
Nått ut till många
Efter mötet började Maricela organisera sig tillsammans med andra unga tjejer i byn. De bjöd in sina vänner i smyg och möttes i parker.
- I början var jag blyg och tyckte det var pinsamt att prata om de här ämnena men nu är det inga problem.
- Vi har lyckats nå ut till många. På våra möten kommer det alltid runt 20 personer och vi märker att det finns en större öppenhet i det här frågorna.
En stor del av arbetet som Maricelas grupp gjort, med stöd av Colectivo Rebeldía, är att påverka lokala institutioner genom att presentera statistik och vittnesmål från kvinnor med erfarenhet av aborter. Materialet har de använt för att skapa påtryckningar på lokala politiker.
Jag känner mig mycket tacksam för att ha funnit feminismen eftersom den ger mig frihet och lycka, och en kämparglöd och energi för förändring.
Guadalupe Peréz, chef för Colectivo Rebeldía, säger att hon ända sedan hon var liten har känt att det är "många saker som inte står rätt till i världen".
– När jag läste min första feministiska bok tänkte jag, det här är nåt för mig. Jag känner mig mycket tacksam för att ha funnit feminismen eftersom den ger mig frihet och lycka, och en kämparglöd och energi för förändring.
– Men att arbeta med de frågorna jag gör skapar också mycket ilska för det finns fortfarande så mycket ojämlikhet och diskriminering som stör mig och gör mig arg, säger Guadalupe Pérez.
"Jag har lärt mig allt själv"
Maricela tycker att det är viktigt att inte vara rädd för att prata om sexuella och reproduktiva rättigheter i ung ålder, för att arbetet ska vara preventivt. Hennes föräldrar har alltid stöttat henne men hon hade aldrig någon dialog med dem om hur hon ska ta hand om sin kropp eller hur hon skulle skydda sig.
- Jag har lärt mig allt det själv, genom det här arbetet, och jag beslutade själv att jag ville ha barn när jag var 25 år och så blev det. Jag planerade det och fick barn när jag ville, säger Maricela.