Bjud på pkhali och prata hbtqi-rättigheter i Georgien

Världen

Träffa Natia Gvianishvili från RFSL som delar med sig av en av sina favoriter från Georgiens matkultur. Och vad passar inte bättre till middagsbordet än ett samtal om hur situationen ser ut för hbtqi-personer i landet?

Uppdatering: Ny antagen lag i Georgien stryper hbtqi-rättigheter 

Den 17 september antog Georgiens parlament en lag som begränsar hbtqi-personers rättigheter och hbtqi-rörelsen i landet. Lagen förbjuder bland annat samkönade äktenskap och adoption för samkönade par. Den hindrar också möjligheten att ändra juridiskt kön och tillgång till könsbekräftande vård. Dessutom inför lagen restriktioner kring hur media och skolor får beskriva samkönade relationer och transfrågor, samt förbjuder demonstrationer för hbtqi-personers rättigheter.
Dagen efter, den 18 september, mördades den kända transaktivisten Kesaria Abramidze. Civilsamhällesorganisationer i Georgien ser mordet som en tydlig signal på den allt svårare situationen för hbtqi-personer i landet. 

_________________________________________________________________________

Georgien är ett uråldrigt bergsland vid Svarta Havet som kan stoltsera med en lång och rik historia, ett fullkomligt unik språk och en uråldrig kristen filial – den georgisk ortodoxa kyrkan. Tillsammans med landets nuvarande regering och olika ultrakonservativa grupper, upprätthåller den grekisk ortodoxa kyrkan konservativa och patriarkala värderingar och propaganderar aktivt mot hbtqi-personers frihet och lika värde.

Motståndet mot hbtqi-kommunitet är inte bara stark inom kyrkan – homofobi är något som genomsyrar hela samhället. Tyvärr ser vi att bemötandet av hbtqi-personer i Georgien är ett av flera tecken på en oroväckande anti-demokratiskt utveckling i landet, där landets nuvarande regering visar allt mindre intresse för att genomföra de förändringar som krävs för att landet ska kunna gå med i EU – och istället verkar stärka banden till Putin-regimen i Ryssland.

Tidslinje

  • 2000: Homosexualitet avkriminaliseras
  • 2013: En liten grupp HBGTQI aktivister samlas för att protestera på Internationella Dagen mot homofobi och möts av tusentals motprotestanter som bryter igenom polisens försvar. Aktivisterna tar skydd i en buss och körs ut ur huvudstaden.
  • 2014: Georgisk ortodoxa kyrkan utropar Internationella dagen mot homofobi till Familjens dag.
  • 2018: Parlamentet genomför en konstitutionsändring där man definierar att ett giftermål är mellan en man och en kvinna i syfte att bilda familj.
  • 2019: Under premiären av den svensk-georgiska hbtqi-filmen "And Then We Danced" försöker en 500 man stor mobb bryta sig in i biografen.
  • 2021: Landets första Pride-marsch tvingas ställas in efter att ultrakonservativa gått till attack mot arrangörerna. Under kaoset som uppstår misshandlades och skadades över 50 journalister som var där för att dokumentera Pride.
  • 2023: Efter att hbtqi aktivister kunnat arrangera Pride 2022, fick arrangemanget återigen ställas in efter att en mobb gått till attack mot platsen för arrangemanget.
  • 2024: Den 17 september antog parlamentet i Georgien en lag som kraftigt begränsar hbtqi-personers rättigheter och hbtqi-rörelser i landet. Bland annat innebär lagen ett förbud mot samkönade äktenskap och könsbekräftande behandling. Trots detta klassas Georgien fortfarande som en säker stat för hbtqi-personer inom EU.

Bjud dina vänner på pkhali och prata hbtqi-rättigheter i Georgien

Inköpslista
  • 800 gram färsk spenat
  • Ett knippe färsk koriander
  • Ca tre salladslökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 100 gram valnötter
  • 3-4 vitvinsvinäger eller citronjuice
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk bockhornsklöver (mald)
  • Salt efter smak
  • Granatäpple för garnering

Hur gör jag?

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten, sänk värmen och lägg i spenaten. Låt sjuda i cirka 1 min - spenaten ska mjukna en aning. Sila sen av den ordentligt och låt svalna. Krama ur all överflödig vätska ur spenaten när den svalnat.

  2. Rosta valnötter i en torr stekpanna i 3-4 minuter.

  3. Lägg all spenat i en matberedare och mixa.

  4. Lägg i övriga ingredienser och mixa till en slät röra.

  5. Ställ in smeten i kylen och låt kallna.

  6. Forma den kalla smeten till små gröna puckar, garnera med granatäppelkärnor.

Servera phakli tillsammans med annat snacks, på ett buffébord eller så breder du röran på en god bit bröd.

Vad gör svenska organisationer för att stötta hbtq-personer i Georgien?

En av de svenska organisationerna som jobbar med att stötta och stärka hbtq-personers rättigheter i Georgien är RFSL. RFSL jobbar utifrån en internationell strategi som har fyra huvudsyften: att stärka hbtq-organisationer i deras arbete, att stödja och påverka svenska beslutsfattarna att inkludera hbtq-personers rättigheter i utrikespolitiken- och utvecklingssamarbetet och att stärka RFSL:s kompetens i det internationella arbetet för att nå bättre resultat. RFSL jobbar parallellt med dessa visioner för att förbättra levnadsvillkoren för hbtq-personer och bidra till hållbar förändring.

Taggar

Bistånd & utveckling Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons