nyhet av Erikshjälpen

Barnhem förstärker barns utsatthet

Foto: Åsa Dahlgren
Det blir allt fler barnhem i Kambodja, men inte för att fler barn är föräldralösa. Många fattiga föräldrar tror att barnen får det bättre där och barnhemmen är populära bland turister.

– Barnhem är ingen naturlig miljö för ett barn att växa upp i. Man måste sätta barnets bästa i första rummet och ett barn behöver bo och växa upp i en familj, i ett naturligt sammanhang, säger Peter Toftgård, Erikshjälpens programchef.

Antalet barnhem i Kambodja har ökat med 75 procent sedan 2005, enligt Unicef. Många barnhem etableras i turiststråk där utländska besökare kan få träffa barnen och uppmuntras att ge donationer.

Utanför samhället

De flesta barn som lämnas på barnhem i Kambodja har en förälder, men de är mycket fattiga. Föräldrar tror att barnhemmet ska ge barnet en bättre framtid. Istället kan det bli så att barnets utsatthet förstärks av barnhemsvistelsen. En del barnhemsbarn utsätts för övergrepp, våld och försummelse. Barnen lever isolerade från samhället och lär sig inte hur världen fungerar utanför barnhemmet. När de blir vuxna och ska lämna barnhemmet är de ofta dåligt förberedda på vad som kommer hända och har inget socialt sammanhang eller kontakter utanför barnhemmet.

– De drivs ut i en utsatthet som gör att de kan hamna i prostitution, kriminalitet eller andra sammanhang som absolut inte är bra, säger Peter Toftgård.

Bättre hos familj och släkt

Han förstår att många personer från rikare länder vill stötta barnhem eftersom det känns konkret och många uppfattar barnhemsbarnen som gulliga samtidigt som man tycker synd om barnen. Att svenska barn skulle placeras på barnhem i dag är något få eftersträvar, bland annat på grund av vetskapen om den vanvård som skedde i svenska barnhem på 1950- och 60-talet. Forskning visar också att barn påverkas negativt när de inte får stabila relationer med människor de kan knyta an till.

I fattiga länder finns barnhemmen kvar. De flesta av barnen i Kambodja skulle må mycket bättre av att få bo kvar hos släktingar. Det är inte bara mat och tak över huvudet som är viktigt under barndomen. Ett sammanhang med god psykisk miljö och relationer som ger trygghet spelar stor roll för ett barns utveckling. Genom att bekämpa fattigdom och arbeta med utvecklingsfrågor vill Erikshjälpen skapa förutsättningar för barn att växa upp hos sina föräldrar.

– När människor har ett drägligt liv i ett bra sammanhang försvinner mycket av motivationen att skicka iväg sina barn, säger Peter Toftgård.

Taggar

Hälsa
Annons