Världen av Amnesty International

Bangladesh: Rohingya-barn får gå i skolan!

17-åriga Mohammad Rafiq fungerar som lärare för de yngre rohingya-barnen i ett läger i Bangladesh. ©Amnesty International (Foto: Ahmer Khan)

Regeringen i Bangladesh har gått ut med nyheten att landet kommer att erbjuda grundskoleutbildning och yrkesutbildning för de rohingyabarn som flydde till Bangladesh från Myanmar för mer än två år sedan.

Amnesty International och andra människorättsorganisationer har kampanjat för att de nästan 500 000 rohingyabarn som lever i flyktingläger i Bangladesh ska få tillgång till utbildning. Organisationerna har varnat för “en förlorad generation” om barnen inte får tillgång till en riktig utbildning

—Det här är ett viktigt och mycket positivt löfte från regeringen i Bangladesh. Det kommer att ge barnen tillgång till utbildning som gör att de kan drömma om framtiden - och faktiskt få möjlighet förverkliga sina drömmar. De har gått miste om två skolår redan, och har inte råd att förlora ännu mer tid utanför klassrummet, säger Saad Hammadi, kampanjchef för Sydostasien på Amnesty International.

Fram tills nu har regeringen i Bangladesh nekat kraven på att ge barnen i flyktinglägren tillgång till utbildning, och begränsat möjligheterna till några få tillfälliga center som mest fokuserat på lek eller förskoleutbildning. Några barn som lyckades få tillgång till lokala grundskolor relegerades från skolorna efter att regeringen begärt det av skolorna.  

Många av de rohingyabarn som bor i flyktinglägren i Bangladesh var i slutet av sin grundskoleutbildning när Myanmars militär attackerade deras byar och tvingade dem och deras familjer att fly till Bangladesh.  

För journalister berättade Bangladeshs utrikesminister Masud bin Momen att “regeringen har förstått behovet att hålla rohingyabarnens framtidshopp vid liv genom att ge dem möjlighet till skolgång och yrkesutbildning.”

Fotnot: Amnesty har i dagsläget inte namn på barnen som syns på bilden, men eftersträvar att behålla deras integritet.

Taggar

Mänskliga rättigheter Utbildning