Enligt myndigheter i Bahrain anklagas han för att ha förolämpat inrikesministeriet i inlägg på Twitter om att det rapporteras att medlemmar ur de bahrainska säkerhetsstyrkorna anslutit sig till IS, den Islamiska staten, i Irak.
Nabeel Rajab är en frontfigur för mänskliga rättigheter i Bahrain, som ordförande för Bahrain Centre for Human Rights och även chef för the Gulf Centre for Human Rights.
I maj 2014 släpptes Nabeel Rajab från Jawfängelset, efter att ha avtjänat ett tvåårigt straff för "olaglig sammankomst", "störande av allmän ordning" och "uppmaning till deltagande i demonstrationer". Han återvände till Bahrain den 30 september, efter att ha besökt ett antal europeiska länder. Bland annat besökte han Sverige och träffade då medlemmar i den Amnestygrupp som arbetat för hans frigivning.
Nabeel Rajab var också inbjuden till FN:s människorättsråd i Genève som ordförande i ett möte om situationen i Bahrain.
- Fängslandet av Nabeel Rajab är ännu ett allvarligt slag mot yttrandefriheten i Bahrain och befäster myndigheternas allt större ansträngningar att tysta oppositionen, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanösternprogram.
- Han måste omedelbart släppas och de upprörande anklagelserna mot honom dras tillbaka.
Efter att Nabeel Rajab infunnit sig till förhör på onsdagen, hölls han kvar i häktet över natten. Dagen efter beslutade åklagaren att han skulle sitta häktad i ytterligare sju dagar för utredning, angående misstankar om att han "förolämpat regering och myndigheter".
Lagar som straffbelägger brist på respekt eller förolämpning av statschefer, officiella personer, militären, flaggor eller symboler, strider mot internationell rätt. Amnesty har vid upprepade tillfällen uppmanat Bahrain att upphäva lagar i brottsbalken som kriminaliserar yttrandefrihet.
- Sådana repressiva lagar skapar ett samhälle där yttrandefriheten undertrycks, säger Said Boumedouha.
Anklagelserna mot Nabeel Rajab liknar dem som riktats mot andra aktivister som gripits. Rättegången mot människorättsaktivisten Maryam Al- Khawaja inleds i veckan, hon är anklagad för "våld mot polis" i samband med en incident på Bahrains flygplats i augusti. Nader Abdukemam sitter för närvarande U Dry Dockfängelset för att han lagt ut en kommentar på Twitter som påstods vara nedsättande mot religionen. Amnesty anser att anklagelserna grundar sig på deras arbete för mänskliga och att myndigheterna försöker tysta dem.