KENYA. Snart slipper Mueni, 3 år, ha sitt dagis på marken under ett träd. Efter jullovet får barnen i Yatta flytta in i en nybyggd förskola, tack vare sina mammor, mormödrar och stöd från We Effect.
Hammarslagen från byggnadsarbetarna som jobbar med husgrunden till den nya förskolan stör inte 3-åriga Mueni Kimende eller de andra barnen som samlats med fröken Ndinda Mutua under trädet.
– Jag tycker mest om att sjunga och springa, säger Mueni.
Det är ovanligt på den kenyanska landsbygden att barn i hennes ålder får sjunga, leka, räkna och öva bokstäver med en pedagog. Det är tack vare kvinnogruppen Yatta West som barnen i området får denna omsorg och stimulans.
Området Yatta är hårt drabbat av torka och missväxt. Kvinnogruppen, som är ansluten till Machakos Co-operative Union (MCU), har med stöd från We Effect skaffat sig en försörjning genom att tillverka sisalkorgar för export. I takt med att korgtillverkningen tagit allt mer tid, samtidigt som hem och jordbruk ska skötas, har kvinnorna själva ordnat omsorg för de minsta barnen som ännu inte börjat skolan. Varje månad samlar de ihop 240 kronor till läraren Ndindas lön. De har inte råd med någon lokal, leksaker eller böcker, bara en gammal griffeltavla.
Men tack vare finansiering från Radiohjälpen utvecklar nu We Effect, tillsammans med medlemsorganisationen MCU, förskoleverksamheten i Yatta och på två andra platser i Machakos län.
– Jag kommer att få mer tid att göra egna saker på. Äntligen ska jag lära mig att göra korgar så att jag kan få en inkomst, säger Muenis mamma, 22-åriga Juliet Nzula Kimende.
Även om Muenis familj kanske inte får råd att fira jul i år så ser Mueni och mamma Juliet fram emot att få använda den nya förskolan efter jul. För läraren Ndinda Mutua blir den stora vinsten med den nya skolan – förutom att slippa hetta, blåst och damm – att kunna dela upp barnen i två åldersgrupper.
– Vi kan undervisa femåringarna och låta de yngre leka och vila mer, säger Ndinda Mutua.
Syftet med projektet är att bygga tre så kallade Early Childhood Development Centers – vilket motsvarar förskola eller dagis på svenska – i områden med väl fungerande kvinnogrupper.
Ansvariga tjänstemän från länet är inkopplade och husen byggs enligt gällande normer på offentlig mark eller tomter som grupperna fått till skänks. Nästa år blir de färdiga lokalerna förskola åt 300 barn på förmiddagarna för att på eftermiddagarna ge plats åt 425 kvinnor som ska gå vuxenutbildningar i nutrition och försörjning.
Varje förskola får en egen toalett och om pengarna räcker ska de utrustas med enkla kök så att alla barn får möjlighet att äta något till frukost. Men just nu ligger fokus på att få väggar och tak på plats innan jul.