nyhet av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

Äntligen införs internationella regler för vapenhandel

Gabrielle Irsten. Foto: IKFF.
Nu införs de första restriktionerna på internationell vapenhandel, ATT har godkänts av 50 länder. Gabriella Irsten, politisk handläggare på Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet har intervjuats i DN i frågan.

Vad lagen ATT kommer att betyda

Lagen ATT förbjuder att handel av vapen sker om det finns risk för att allvarliga brott mot mänskliga rättigheter kommer brytas. För första gången erkänns kopplingen mellan våld mot kvinnor och den internationella handeln av vapen. Enligt många kvinnoorganisationer är vapenhandeln en stor faktor till att kvinnor inte känner sig säkra i länder som Colombia och DR Kongo.

Att denna kopplingen görs i ATT innebär att länderna som skrivit under måste lägga genusperspektiv på sin tillämpning av lagen.

– Tidigare har man ofta separerat frågorna. Man har belyst kvinnor som drabbade, i stället för att belysa varför de är det. När man använder ordet genus skiftar man till att belysa att människor blir attackerade på grund av något de är, och att det betyder något, säger Gabriella Irsten till DN.

Sverige måste införa strikare regler

Sverige är enligt Stockholm International Peace Research Institute, Sipri, den elfte största vapenexportören i världen.

- Sveriges nationella lag är vag, så om Sverige går in ordentligt och implementerar ATT, kommer det krävs en skarpare skrivning av de svenska regelverket, säger Gabriella till DN.

Avtalet träde i kraft på julafton. Just nu pågår en utredning i hur Sverige ska få strikare regler, främst hur exporten ser ut till odemokratiska länder. 

- Det kommer att göra det striktare för Sverige, vilket är bra, vilket är bra, eftersom Sverige i dag exporterar krigsmateriel till stater där allvarliga och utbredda kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer, fortsätter Gabriella Irsten.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter Global ekonomi