nyhet av

Anti-facklig lag antagen i Kambodja

Industriarbetare i Kambodja. Foto: IndustriALL.

En anti-facklig lag i Kambodja har nu antagits av landets styre trots protester från FN-organet ILO, den globala fackföreningsrörelsen och flera globala klädföretag.

Den antagna lagen hindrar bildandet av fackföreningar inom vissa sektorer inom arbetsmarknaden, bland annat sjöfart och flyg men även inom informell ekonomi. Lagen, som kan innebära att etablerade fackförbund blir olagliga, begränsar också strejkrätten och även utomstående kan ansöka om att upplösa ett fackförbund.

Reaktionerna från landets arbetstagare och omvärlden har inte låtit vänta på sig. Tidningen Arbetet Global rapporterar om att demonstrationer brutit ut i huvudstaden Phnom Penh. Fackligt aktiva har slagits ner av landets säkerhetsstyrkor, med flera skadade till följd. Världsfacket ITUC har reagerat kraftigt och varnar landet för att lagen kommer att få motsatt effekt.

Flera stora företag, bland annat H&M, har kritiserat lagförslaget i ett öppet brev.

– Kambodja har, med stöd från landets textilindustri, tagit alla tillfällen i akt att motverka anständiga arbetsvillkor. Om landet inte ändrar sin inslagna väg kommer de snart befinna sig i utkanten av den globala textilindustrin. De skulle innebära ett hårt slag mot landets ekonomi, som lutar sig tungt mot sektorn. Stora globala företag är mycket väl medvetna om riskerna, både för arbetstagarna och deras varumärke, det innebär att göra affärer som bygger på ett förtryck av arbetstagarna. Konsumenter över hela världen blir mer och mer medvetna och bekymrade över de inhumana arbetsvillkor som denna typ av lagar medför, säger Sharan Burrow, generalsekreterare på ITUC.

Tidigare i år gav Tola Mouen, grundare av Center for Alliance of Labor and Human Rights, uttryck för samma oro.

– Kambodja har tidigare varit känt för en relativt bra lagstiftning, men om det här förslaget går igenom tror jag att även affärslivet kommer att påverkas negativt, säger Tola Mouen.

- Det vore förödande för fackföreningsrörelsen i Kambodja om de nya lagarna införs. Det sänder samtidigt en signal till andra länder i regionen om att det nu är dags att konkurrera om investeringar genom att försämra lagstiftningen, avslutar Mouen.

Flera stora företag, bland annat H&M, har kritiserat lagförslaget i ett öppet brev. I en gemensam debattartikel från i juli förra året skriver berörda LO- och TCO-förbund att företagen behöver agera mer samlat i tryggandet av deras anställdas rättigheter.

”Vi kräver idag att alla svenska företag som har verksamhet i Kambodja offentligt går ut och ställer krav på regeringen att ta tillbaka det anti-fackliga lagförslaget. Vi vill också se tydliga handlingsplaner för hur företagen ska säkerställa att anställda hos deras underleverantörer i Kambodja åtnjuter fackliga rättigheter, schysta arbetsvillkor och löner som går att leva på.” skriver de i debattartikeln.

Taggar

Försörjning Mänskliga rättigheter
Annons