Här är 30 gånger Amnestymedlemmars otroliga engagemang gav resultat under 2017!
Januari
Amnestys kampanjarbete leder till frigivningen av framstående gambiska fångar
Amadou Sanneh, Malang Fatty och hans bror Alhagie Sambou Fatty, alla medlemmar av oppositionen i Gambia, friades äntligen efter mer än tre års kampanjarbete av Amnestys medlemmar. “Amnestys arbete påverkar människor. Utan Amnestys stöd kunde det ha varit värre… Jag är mycket tacksam för det. Alla människor som fängslats uppskattar Amnestys arbete väldigt mycket”, säger Amadou Sanneh.
Banbrytande rapport avslöjar syriska tortyrfängelset Saydnaya
Med hjälp av tidigare fångars vittnesmål kunde Amnesty skapa en interaktiv digital dokumentär om Saydnaya-fängelset. Dokumentären gav en inblick i det ökända militärfängelset där hundratals hållits fängslade och aldrig synts till igen. Vi var fast beslutna att noggrant dokumentera de brott som förekommer i det syriska tortyrfängelset för att utkräva ansvar. Vi fick det prestigefyllda “Peabody-Facebook” priset för vår skickliga digitala rapportering som bevakades stort av media.
Februari
Journalist frias äntligen i Uzbekistan
Muhammad Bekzhanov släpptes fri efter att ha suttit fängslad i 17 år i Uzbekistan. Han var en av de journalister som suttit fängslad längst. Över 100 000 tusen människor över hela världen skrev under för att han skulle frias under Amnestys årliga Skriv för frihet-kampanj 2015. Bara i Kanada skrev 15 000 medlemmar under namninsamlingar, brev och tweets som krävde rättvisa för Muhammed!
Stängningen av flyktinglägret Dadaab stoppas
När den kenyanska regeringen meddelade att de ville stänga Dadaab, världens största flyktingläger, krävde Amnestymedlemmar världen över att kenyanska myndigheter skulle sätta stopp för tvångsåtervändande till Somalia och titta på alternativa lösningar. I februari blockerade Kenyas högsta domstol regeringens försök att stänga lägret, efter ett rättsfall tagits upp av lokala icke-statliga organisationer med stöd av Amnesty. Domarna citerade till och med Amnestys rapport i domslutet. Nu fortsätter arbetet med att stoppa somaliska flyktingar som tvingas återvända till Somalia och se till att Kenya och det internationella samfundet hittar alternativa lösningar för att kunna hjälpa dem.
Mars
Missfall inte längre ett brott i Argentina
27-åriga Belén dömdes till åtta års fängelse, som en konsekvens av en sträng abortlag, efter att ha drabbats av missfall på ett sjukhus i Argentina. Hon hade redan avtjänat två års fängelse innan rättegången. Efter ett överklagande till högsta domstolen och ett intensivt kampanjarbete av Amnesty och samarbetsorganisationer blev Belén frikänd. Ett viktigt steg framåt för mänskliga rättigheter i landet!
Stödbrev betyder mycket för japansk fredsaktivist
64-åriga Hiroji Yamashiro släpptes mot borgen dagen efter sitt första domstolsförhör. Han greps 2016 för sin delaktighet i protesterna mot byggandet av den nya amerikanska marinkårens byggnader nära Takae i Japan. Hiroji var frihetsberövad i fem månader under begränsade förhållanden och fick inte ha kontakt med sin familj. När han släpptes läste han över 400 stödbrev skrivna till honom - tack till alla som skrev!
April
Irland ett steg närmare en reformerad abortlag
En kommitté som inrättats för att utreda Irlands strikta abortlagstiftning röstade för att lagen skulle ändras så att kvinnor och flickor kan få ökad tillgång till abort. Två tredjedelar av medborgarförsamlingen röstade för tillgång till abort på begäran. Dessa rekommendationer kommer nu att gå vidare till parlamentet. 80 % av Irlands befolkning vill att kvinnors hälsa ska vara i fokus när det gäller reformeringen av landets abortlag. Amnesty har dokumenterat de fruktansvärda upplevelser de som vill göra abort i Irland tvingas till och drar slutsatsen att lagen som begränsar tillgången till abort är ett brott mot deras mänskliga rättigheter.
Snabba aktioner räddar liv i Iran och USA
Tack vare tusentals människor som twittrade och vädjade till iranska myndigheter kunde minst två människors liv räddas. I februari respektive april ställdes den planerade avrättningen av Hamid Ahmadi och Salar Shadizadi in och de släpptes från fängelse. De unga männen dömdes till döden för brott de begick när de var 17 respektive 15 år gamla. Efter påtryckningar från Amnestymedlemmar och andra tvingades amerikanska myndigheter att ge efter och omvandlade Ukrainska medborgaren Ivan Teleguz dödsdom bara fem dagar innan hans planerade avrättning. Hans advokat sa att tack vare Amnestys arbete “så fick ett stort antal människor reda på fallet och motsatte sig det”. Tack!
Apple blir första företag att publicera en lista över sina smältverk
Tack vare era brev, tweets och protester utanför Apples butiker, för att uppmärksamma Internationella dagen mot barnarbete förra året, så blev Apple det första företaget att publicera en lista över alla sina smältverk i enlighet med internationella lagar om due diligence i leverantörskedjan. Även om det fortfarande finns mer att göra var detta ett första steg i att bekämpa människorättskränkningar i försörjningskedjan för kobolt och göra det mer transparent.
Maj
Chelsea Manning frikänns
Den 17 maj släpptes Chelsea Manning efter att hon fått sitt 35-åriga fängelsestraff sänkt av den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama i januari. Hon fängslades för att ha avslöjat sekretessbelagd information, bland annat bevis på eventuella krigsförbrytelser som begåtts av den amerikanska militären. Mer än en kvarts miljon människor skrev under och krävde att hon skulle släppas som en del av vår Skriv för frihet-kampanj i 2015. Hon skriver i ett brev till Amnesty: “Jag står bakom det ni gör för att skydda människor där rättvisa, frihet, sanning och värdighet nekas”.
Peruansk dom milstolpe för människorättsförsvarare
Domen mot människorättsförsvararen Máxima Acuña Atalaya upphävdes och blev en milstolpe för miljöaktivister i Peru. Efter nästan fem år av rättsprocesser, baserade på ogrundade anklagelser om markockupation, lades åtalet ner av högsta domstolen. När beslutet kom hade mer än 150 000 meddelanden i stöd och solidaritet från Amnestymedlemmar samlats in. Våra kollegor lämnade lådorna med brev till Máximas hem uppe i bergen i Peru.
Taiwans högsta domstol röstar för samkönade äktenskap
Taiwan ser ut att bli det första landet i Asien att legalisera samkönade äktenskap efter att ett beslut i högsta domstolen gått igenom. Amnestymedlemmar från 40 länder runt om i världen skickade stöttande meddelanden i form av ett frieri och uppmanade Taiwan att “säga ja”. Alla meddelanden visades upp inför en stor folksamling som Amnesty Taiwan och deras lokala samarbetsorganisationer styrde upp - med stöd av flera andra länder. Taiwans regering har två år på sig att fatta ett beslut. Vi kommer att intensifiera vårt kampanjarbete för att se till att det inte tar så lång tid.
Juni
Tre kinesiska arbetaraktivister släpps mot borgen
Hua Haifeng, Li Zhao och Su Heng släpptes mot borgen efter att ha fängslats medan de undersökte arbetsförhållandena vid skofabrikerna i Huajian. Deras frigivning är givetvis en stor lättnad, men enligt kinesisk lag så hålls åtalade som släppts mot "borgen" ofta under sträng polisövervakning. Amnesty fortsätter att bevaka situationen. Hua Haifeng uttryckte sin tacksamhet till "varje respekterad kollega på Amnesty, för att ha visat stöd medan jag satt fängslad. Det var ditt stöd som gav min familj fortsatt hopp! Tack!"
Fängslad aktivist fick livräddande behandling
Den syrisk-kurdiska oppositionsaktivisten Suleiman Abdulmajid Oussou släpptes ur Allaya-fängelset i Qamishli den 24 juni. Han greps av de kurdiska styrkorna Asayish i maj och hölls fängslad under dåliga förhållanden. Suleiman lider av en akut hjärtsjukdom och släpptes för att kunna få behandling. Tack vare ert stöd fick han den vård han behövde.
Juli
Miljöaktivist släpps från fängelse
Miljöaktivisten Clovis Razafimalala är känd för att kritisera den olagliga handeln av Madagaskars rosenträ och andra naturresurser. Han greps i september och anklagades för att ha organiserat och deltagit i en demonstration han inte deltog i. Han satt fängslad i 10 månader. I juli släpptes Clovis från fängelset och friades men ansågs vara skyldig till två andra anklagelser och dömdes till en femårig villkorlig dom. Amnesty anser att det är ett avsiktligt försök att skrämma honom och andra miljöaktivister i Madagaskar. Clovis har tidigare varit med i Amnestys kampanj Skriv för frihet, och vi fortsätter att kräva att åtalet läggs ned. Clovis sa: "Tack till Amnesty. Jag skulle fortfarande sitta i fängelse om det inte vore för er”.
Amnestys rapport tvingar företag att bemöta övergrepp kopplade till palmolja
Plantagearbetare på Wilmars plantage i Indonesien rapporterade att de har börjat se förbättringar gällande arbetsvillkor och arbetsavtal för vissa arbetare efter att rapporten The Great Palm Oil Scandal hade släppts. Arbetarna får nu en dagslön som inte är kopplad till målsättningar, ökad lön med cirka 25 % och de flesta kvinnliga arbetarna har fått fast anställning. Dessa förbättringar kom efter en veckas kampanjarbete som riktade in sig på fem köpare av Wilmars palmolja; Colgate-Palmolive, Kellogs, Nestlé, Procter & Gamble och Unilever.
Augusti
Framgång för kvinnors rättigheter i Chile
Beslutet att avkriminalisera abort under särskilda omständigheter var en viktig seger för mänskliga rättigheter, kvinnor och flickor i hela Chile! Domen fastställde att Chiles konstitution ska erbjuda tillgång till säker abort när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, eller utgör fara för kvinnans liv samt i vissa fall av fosterskador. “Denna seger är bevis på det arbete miljontals kvinnor över hela Amerika-regionen lagt ner”, säger Erika Guevara-Rosas, chef för Amnestys Amerikaavdelning.
Kampanjarbete leder till att människor frisläpps
I augusti släpptes ett antal människor från fängelse efter att deras rättsfall hade tagits upp på nytt av Amnestymedlemmar. De är bland annat grundaren av Sudan Social Development Organization, Dr Mudawi, tidigare Uzbekiska regeringstjänsteman och FN-anställde Erkin Musae och den palestinska cirkuskusartisen Mohammad Abu Sakha.
Demokratiska republiken Kongo åtar sig att avskaffa barnarbete senast 2025
Kongos regering förbinder sig till att avskaffa barnarbete år 2025 och genomföra rekommendationerna från vår rapport från 2016: This is What We Die For. Rapporten avslöjade de farliga arbetsförhållandena i småskaliga koboltgruvor i södra DRC där tusentals vuxna och barn arbetar. Det här är första gången Kongos regering vill kännas vid problemet med barnarbete i småskaliga gruvor - och det är tack vare vårt kampanj- och påverkansarbete.
September
Vår kampanj #Giveahome blir globalt stor!
Som svar på den globala flyktingkrisen deltog över 1 000 artister i över 300 spelningar i 60 länder för att sprida ett viktigt budskap: #GiveAhome. Vi samarbetade med Sofar Sounds för att kunna förmedla detta underbara initiativ med målsättningen att förena människor och stödja världens flyktingar. Artister inkluderade etablerade och nya artister som Ed Sheeran, Gregory Porter, Hot Chip, Jessie Ware och Mashrou’ Leila!
Vi vägrar låta Burmesiska militärens övergrepp gå förbi obemärkt
Våra utredningar, som bygger på satellitbilder med vittnesmål, bilder och videoklipp, visade tydliga bevis på en “brända jordens taktik” utförd av Burmas militär, med grova övergrepp som etnisk rensning, olagligt dödande och godtyckliga gripanden. Vi var de första att bekräfta användningen av truppminor längs gränsen till Bangladesh. Vi har outtröttligt tagit hjälp av media, kampanjer och påverkansmöten för att få slut på våldet, ta fram ett omfattande vapenembargo och se till humanitära aktörer och en undersökningsdelegation från FN får tillträde. Med ditt stöd kommer vi se till att de ansvariga får stå till svars.
Oktober
Amnesty Turkiets chef släpps
Idil Eser, chef för Amnesty Turkiet, släpps tillsammans med nio andra människorättsförsvarare. Idil greps i juli på grund efter falska terroranklagelser mitt under landets pågående tillslag mot människorättsförsvarare. Det blev en lång prövning för Idil och hennes kollegor i Amnesty Turkiet. Den styrka och uthållighet de visade var en inspiration. “Jag tror att organisationer som Amnesty blir allt viktigare i en värld där splittringar och främlingsfientlighet ökar”, skrev Idil från fängelset. “Jag tror att vårt syfte har stärkt solidariteten mellan människorättsorganisationer vilket gläder mig”. Tack till alla i hela rörelsen vars hårda arbete och uthållighet bidrog till detta utfall. Vi fortsätter att arbeta tills Taner Kılıç, Amnesty Turkiets ordförande, som också greps, frias, tillsammans med många andra som sitter fängslade på orättfärdiga grunder.
Samvetsfånge släpps
Frigivningen av den irländska medborgaren och samvetsfången Ibrahim Halawa innebar en rungande seger för alla som kämpat för honom. Han greps och hölls godtyckligt fängslad i fyra år i Egypten för att ha fredligt utövat rätten till yttrande- och mötesfrihet. Tack vare sin familj och Amnestymedlemmars intensiva kampanjarbete kunde Ibrahim återförenas med sina nära och kära på Irland. “Flera underbara människor fortsatte att tro på att Ibrahim var oskyldig och kämpade för hans sak och stöttade familjen”, säger hans familj.
November
Mauretansk bloggares dödsdom upphävs
Bloggaren Mohamed Ould Cheikh Mkhaitir släpptes efter att en överklagandeinstans i Nouadhibou upphävde hans dödsdom. Han var tidigare dömd till döden för att ha skrivit ett “blasfemiskt” inlägg på Facebook. Beslutet kom efter Amnesty Internationals delegation, ledd av generalsekreteraren Salil Shetty, åkte till Mauretanien förra året för att sätta strålkastaren på människorättssituationen i landet.
Vår rapport ställer Shell till svars
Vi släppte vår nya rapport “A Criminal Enterprise?” som avslöjade Shells grova människorättskränkningar i Ogoniland i Nigeria på 90-talet. Bevis som användes i rapporten kommer från tusentals sidor av interna företagsdokument, vittnesmål, Amnestys egna arkiv samt andra källor. I rapporten uppmanas myndigheter i Nigeria, Storbritannien och Nederländerna att inleda undersökningar om huruvida Shell kan hållas straffrättsligt ansvariga. Det hade en omedelbar inverkan då åklagaren meddelade att de skulle undersöka rapporten. Amnesty har aktivt stöttat människorättsförsvararen Esther Kiobel i hennes kamp att ställa Shell till svars. I juni vidtog Esther rättsliga åtgärder mot Shell i Nederländerna när hon anklagade företaget för delaktighet i det olagliga dödandet av hennes man och åtta andra Ogoni-män i Nigeria år 1995. Vi kommer inte ge upp förrän Esther får de svar hon förtjänar!
Stora branschaktörer inleder undersökning om barnarbete
Vi lanserade en ny lägesrapport, som var en uppdatering av förra årets rapport, som kopplar flera stora varumärken till brott mot mänskliga rättigheter i de småskaliga koboltgruvorna i Demokratiska republiken Kongo. Företag som nämns i rapporten, däribland Huayou Cobalt från Kina och BMW från Tyskland, deltog i lanseringseventet, en viktig indikation på deras oro över hur vårt arbete påverkar deras varumärken. Utifrån rapporten har London Metal Exchange, en av de organisationer ansvariga för att ta fram globala metallpriser, tillsatt en utredning om huruvida kobolt som bryts av barn är en del av råvaruhandeln i London. De har begärt att medlemmarna lämnar uppgifter om hur de ansvarsfullt använder kobolt.
Norska tonåringar i solidaritet med Taibeh
Tusentals tonåringar demonstrerade i syfte att visa solidaritet med 18-åriga Taibeh Abbasi som lever i rädsla att behöva bli utvisad till Afghanistan, ett land hon aldrig varit i. Tonåringarnas budskap till den norska regeringen var tydligt: Se till att afghanska tonåringar som Taibeh är trygga - tvinga inte dem att lämna landet så snart de fyller 18! Vi bad er att skriva under vår namninsamling som uppmanar Norge att sluta skicka tillbaka människor till Afghanistan tills landet är stabilt nog för att säkerställa deras trygghet och värdighet, och vi fick in över 100 000 signaturer. Tack!
Vi avslöjar olaglig tortyrutrustning till salu i Paris
Amnestys utredare upptäckte olaglig tortyrutrustning till salu av kinesiska företag på Milipol, en militär- och polismässa som äger rum i Paris. Utrustningen som var till salu inkluderade bland annat piggförsedda batonger, elektriska ankelbojor och chockvästar och tunga benvikter. Import och export av tortyrutrustning är förbjuden i EU sedan 2006. 2016 förbjöd EU även marknadsföring och uppvisning av dessa föremål på mässor. Båset där utrustningen visades upp stängdes ner, myndigheter inledde en utredning och media rapporterade om det.
December
Era ord skapar förändring
I december är det dags för vår årliga Skriv för frihet-kampanj - och varje år är stödet från er inget annat än otroligt. Förra året så skrev ni 4 660 774 brev, email, tweets och annat. Bland dessa meddelanden fanns stöttande ord som hade stor betydelse för de människor vars rättigheter vi skrev för. Amerikanska visselblåsaren Edward Snowden som var ett av fallen för Skriv för frihet 2016 sa: “Jag vill tacka er ödmjukast och med hela mitt hjärta för ert orubbliga arbete och stöd!” Bara Edward tog emot meddelanden från 710 024 Amnestymedlemmar från 110 länder.
Australien säger ja till samkönade äktenskap
Det australiensiska parlamentet godkände lagen om samkönade äktenskap. Lizzi Price, sammankallande för HBTQI-nätverket inom Amnesty Australien sa: “Detta är ett historiskt ögonblick som borde ha ägt rum för längesedan i Australien. Hårt arbete, fast bestämdhet och många människors mod ligger bakom detta resultat. HBTQI-personer i Australien, samhällsgrupper, aktivister och allierade har skapat en ostoppbar rörelse för jämlikhet. Bara det är något att fira.”