Mängder av kvinnor som arbetar för att främja sexuella och reproduktiva rättigheter i Latinamerika blir allt oftare offer för hot och smutskastningskampanjer som syftar till att lägga lock på debatten av frågorna. Det säger Amnesty i en ny rapport.
- Att våga tala om abort och sexualundervisning i Latinamerika verkar vara det enda som krävs för att bli stämplad som "kriminell", "mördare" eller till och med "terrorist". Om inte de berörda regeringarna tar sitt ansvar i fråga om att respektera deras arbete och skydda dessa modiga människorättsförsvarare kommer situationen fortsätta att förvärras på ett farligt sätt i framtiden, säger Erika Guevara Rosas, chef för Amnestys Amerikaavdelning.
- De obarmhärtiga smutskastningskampanjerna mot kvinnor som arbetar med att främja rättigheter och allas välbefinnande visar den värsta sidan av en region som hävdar att den går framåt gällande mänskliga rättigheter.
Amnesty har talat med dussintals kvinnliga människorättsförsvarare över hela Latinamerika som har utsatts för trakasserier, dödshot och fysiska attacker på grund av sitt arbete. Offentliga påhopp har kommit från både enskilda individer och regeringsföreträdare.
- Smutskastningskampanjer är en urgammal metod för att försöka hindra aktivister från att uttala sig om saker som är obekväma för myndigheterna. De är också vanligtvis det första steget som tas innan aktivisterna ställs inför rätta. Det faktum att de här kampanjerna inträffar är inte förvånande, men att se myndigheterna sitta med armarna i kors och se på då aktivister och deras familjer terroriseras tills de lämnar sitt arbete är helt chockerande, säger Erika Guevara Rosas.
Aktivister som arbetar för den paraguayanska människorättsorganisationen CLADEM, som hjälpte familjen till en 10-årig flicka som blivit våldtagen att begära abort, har utsatts för hot, trakasserier och övervakning.
I Mexiko - där tillgången till abort är kraftigt begränsad - har en brutal kampanj mot medlemmarna av den enda organisation som erbjuder säkra och legala aborter tvingat den övervägande majoriteten av personalen att säga upp sig. De var för rädda för vad som skulle kunna hända dem om det blev känt att de arbetade på kliniken.
Även i El Salvador har medlemmarna av två kvinnorättsorganisationer blivit utsatta för smutskastningskampanjer från anti-abortgrupper, konservativa medier och politiker efter att ha givit sitt stöd till 17 fängslade kvinnor med graviditetsrelaterade komplikationer.
- Genom att underlåta att skydda människorättsaktivisternas ovärderliga arbete, och i många fall själva begå brotten, upprätthåller regeringar över hela Latinamerika de förhållanden som gör att de avskyvärda smutskastningskampanjerna kan fortgå. Hur långt ska attackerna och våldet behöva gå innan myndigheterna vidtar åtgärder?, säger Erika Guevara Rosas.
Läs rapporten Defenders under Attack! Promoting Sexual and Reproductive Rights in the Americas.