År 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda som innehåller de 17 Globala målen för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.
Hållbar utveckling definieras av FN som utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.
Agenda 2030 ska minska fattigdom, orättvisor och ojämlikheter, samt lösa klimatkrisen. De är en fortsättning på de åtta milleniemålen som världen arbetat för sedan år 2000. Skillnaden är att milleniemålen fokuserade på fattigdomsbekämpning i världens fattiga länder. Agenda 2030 tar det till en högre nivå och nu ska alla världens länder inkluderas i arbetet för en hållbar värld. För att uppnå målen krävs det att både regeringar, privat sektor, civilsamhälle och medborgare samarbetar.
Fakta om Agenda 2030
De globala målen för hållbar utveckling
De Globala målen för hållbar utveckling antogs av världens ledare i september 2015, och ska gälla fram till 2030. Hos UNDP kan du lära dig mer om de 17 olika målen. Ingen fattigdom är det första.
Lär dig mer om globala målen hos UNDP
Hur går det för de globala målen?
The Sustainable Development Goals Report presenterar framstegen och motgångarna för alla de 17 målen baserat på senast tillgängliga data, och undersöker sambanden mellan olika mål och delmål.
Ingen ska lämnas utanför
Idén om att ingen ska lämnas utanför, leave no one behind, är central i Agenda 2030. Den innebär att inget av de 17 Globala målen kan anses vara uppfyllt om det inte är uppfyllt för alla. På leavenoonebehind.nu hittar du fakta och statistik om vilka som är mest utsatta och var det finns mest kvar att göra.
Hitta statistik för Globala målen
Lever Sverige upp till de Globala målen?
Statistikmyndigheten SCB har i uppgift att följa upp hur Sverige lever upp till målen i Agenda 2030. På deras hemsida finns indikatorer för alla mål och siffror på hur situationen ser ut.
Hitta statistik för globala målen på SCB:s hemsida
Testa dina kunskaper om globala målen!
Målkompassen är spelet som testar dina kunskaper om läget i världen samtidigt som du lär dig mer om hur det går för Globala målen. Genom spelets gång klarar du av nya utmaningar, ökar din kunskap och får tips på hur du kan vara med och bidra till en hållbar framtid. Hur väl stämmer din målkompass?
Nu kan du #BliMålmedveten
Vilka mål klappar ditt hjärta lite extra för och vad kan du göra för att bidra? Gör testet och #BliMålmedveten! Du får en personlig att-göra-lista med konkreta tips på vad just du kan göra för att bidra.