nyhet av Amnesty International

Afrika: Ledare får inte ge sig själva straffrihet

Förslaget att ge sittande afrikanska ledare immunitet från åtal gällande krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten kommer att totalt underminera den Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter innan den ens etablerats, säger Amnesty International.

I ett öppet brev inför Afrikanska Unionens möte i Ekvatorialguinea den här veckan uppmanar Amnesty mötesdeltagarna att inte anta det förslag till immunitet från åtal av afrikanska ledare och tjänstemän i den Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter.

- Efter folkmordet i Rwanda 1994 åtog sig världen att se till att detta aldrig skulle få hända igen. Detta åtagande rimmar dåligt med beslutet att skydda afrikanska politiker som är eller kan vara ansvariga för vidriga brott som massmord, tortyr, våldtäkt eller förflyttningar av hela samhällen, säger Netsanet Belay, chef för Amnesty Internationals Afrikaavdelning. 

- Om detta tillägg antas kan Afrikanska Unionens målsättning att se till att offer som utsatts för allvarliga brott och dess anhöriga ska få rättvisa enligt folkrätten allvarligt ifrågasättas.

Utkastet till tillägget i stadgarna för Afrikanska domstolen för mänskliga rättigheter ger domstolen rätt att pröva åtal om grova internationella brott. Det föreslagna tillägget kommer att hindra åtal av en sittande statschef eller senior tjänsteman som misstänks för att begått folkmord, krigsbrott eller brott mot mänskligheten. Oavsett om detta förslag går igenom i Afrikanska Unionen kommer Internationella brottmålsdomstolen, ICC, att behålla rätten att utreda brott afrikanska ledare misstänks ha begått. 

- Det är nödvändigt att de som är ansvariga för dessa vidriga brott ställs inför rätta, oavsett deras politiska position. Att anta detta tillägg skulle vara ett enormt kliv bakåt i den långa kampen för ansvarsutkrävande och mänskliga rättigheter på kontinenten, säger Netsanet Belay. 

- Röstningen på mötet kommer sätta ledarskapet i varje afrikanskt land på prov.

Taggar

Mänskliga rättigheter