nyhet av ADRA Sverige

ADRA är på plats i flyktingläger i Uganda

Uganda är det land i Afrika som tar emot flest flyktingar. Över 1,2 miljoner flyktingar har tagit sig till landet pga. hunger och krig från grannländer. ADRA Sverige arbetar i Bidibidi – ett av världens största flyktingläger.

Uganda är det land i Afrika som tar emot flest flyktingar. Över 1,2 miljoner flyktingar har tagit sig till landet pga. hunger och krig från grannländer. Den största gruppen är från Sydsudan. Mer än 875.655 flyktingar från Sydsudan har registrerats i Uganda sen kriget bröt ut i december 2013. Fler förhoppningar om fred i Sydsudan har väckts för att sedan grusas och flyktingarna kommer från allt längre in i landet.

Brutalt krig och hungerkris

En av de värsta rädslor för människor i Sydsudan idag är vad man kallar ”tyst dödande”. Okända kommer in i hem och dödar alla barn och vuxna, man vet inte vem mördaren är, man vet inte vad de vill åstadkomma. Det är fruktansvärt att inte känna till fiendens ansikte, man börjar misstänka alla runt omkring, grannar, släktingar och varenda person i ens omgivning. Det långdragna kriget i Sydsudan har också orsakat hunger då man inte har fått ro att odla sina grödor, och klimatförändringar har ytterligare spätt på den akuta hungerkrisen. Regnen har dröjt, när de sen kommer är de ofta så kraftiga att all sådd sköljs bort!

ADRA Sverige är genom stöd från Sida/SMR den största givaren till ADRA Ugandas arbete. Bara i år har över 4 miljoner kronor skickats till Uganda för det viktiga arbete som pågår. ADRA Sverige har också skickat in en ansökan på ytterligare 3 miljoner kronor för att utöka det arbetet som pågår.

ADRA hjälper tusentals flyktingar. Läs mer om ADRAs arbete.

Taggar

Flykt & migration