nyhet av Amnesty International

Aborträtten 2018 - ​årets 6 viktigaste händelser

Demonstration i Argentina för rätten till abort.

Abort är inget brott. Men år 2018 lever många flickor, kvinnor och andra som kan bli gravida, i länder som begränsar, förbjuder och kriminaliserar abort. Den 28 september - internationella dagen för avkriminalisering av abort - står vi upp för aborträtten. Idag och alla andra dagar.

I dag och alla andra dagar står vi sida vid sida med de kvinnorättsförsvarare världen över som kämpar för rätten att bestämma över sin egen kropp. Det är en kamp som kantas av både framgångar och bakslag.

Text: Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter och sexuella och reproduktiva rättigheter, Amnesty Sverige.

Här är årets 6 viktigaste händelser vad gäller aborträtten.

1. Försök att inskränka aborträtten möter hårt motstånd i Polen

Den 10 januari 2018 röstade parlamentet i Polen ner ett förslag om att liberalisera landets abortlagstiftning. Samtidigt beslutade man att titta närmare på ett annat förslag som lagts fram av “The Life and Family Foundation”.Förslaget syftar till att ta bort möjligheten till abort vid allvarliga fosterskador och när fostret inte är livsdugligt. 

Redan idag har Polen en mycket sträng abortlag och varje försök att ytterligare inskränka på rätten möter hårdnackat motstånd från landets kvinnor. Senast för två år sedan, då massdemonstrationer kulminerade under “Black Monday” och kvinnor över hela Polen gick ut i strejk

2. Totalförbudet mot abort i El Salvador oförändrat

Sedan 2016 har lagstiftarna haft ett lagförslag på sitt bord om att skrota totalförbudet och tillåta abort under vissa omständigheter. Men förslaget har blivit liggande utan att parlamentet diskuterat eller röstat om det. I mars hölls parlamentsval och de konservativa partierna som vill behålla totalförbudet, gick framåt i valet. Möjligheten att på politisk väg få till en förändring gick förlorad efter att det nyvalda parlamentet installerades i maj. 

Abortförbudet leder till att alla kvinnor misstänkliggörs. Minst 25 kvinnor sitter fängslade för att de fått missfall eller andra komplikationer under graviditeten.

3. Jordskredsseger i folkomröstning om abortfrågan i Irland

Den 25 maj hölls en historisk folkomröstning på Irland. För första gången på 35 år fick landets invånare tycka till om huruvida landets grundlag ska ändras så att det i framtiden blir möjligt att anta en ny lag om abort. Ja-sidan vann stort och en ny abortlagstiftning som ska garantera rätten till fri abort håller nu på att tas fram.

4. Massmobilisering för fri abort i Argentina

Hundratusentals, kanske miljontals, kvinnorättsaktivister intog gatorna i juni när underhuset skulle ta ställning till ett förslag om att avkriminalisera abort och införa rätten till fri abort under de första 14 veckorna av graviditeten. En knapp majoritet i underhuset röstade för och jublet visste inga gränser. Men vid omröstningen i senaten i augusti sa en majoritet nej. 

Trots detta bakslag har tystnaden brutits kring abort. Kvinnorättskämparna förlorade omröstningen men skapade en massrörelse. De kommer att fortsätta driva frågan och har inspirerat till liknande krav och mobilisering i bland annat Brasilien, Mexiko, Peru och Chile.

5. Skrämmande förslag i Guatemala får internationell kritik

Just nu diskuteras ett lagförslag i Guatemala om att ändra och skärpa landets abortlag. Redan idag är abort förbjudet och tillåts bara om graviditeten utgör en fara för kvinnans liv. Om det nya förslaget går igenom kan kvinnor som fått missfall komma att straffas med fängelse. Detsamma gäller vid dödfödsel. Lagförslaget hotar det den säger sig vilja skydda: "livet och familjen".

Lagkommissionen i landet har ställt sig positiv till förslaget och i augusti togs det upp till diskussion i kongressen. Nu krävs att förslaget behandlas en gång till i kongressen, som då kan rösta om och anta förslaget. Men tack vare internationell kritik och påtryckningar tycks diskussionen i kongressen - i vart fall tillfälligt - skjutits upp.

6. Delstat i Australien på väg att avkriminalisera abort

Delstaten Queensland i Australien är på väg att avkriminalisera abort. Enligt nuvarande lag är abort endast tillåtet när graviditeten utgör allvarlig fara för kvinnans fysiska eller mentala hälsa. Otillåtna aborter kan ge upp till sju års fängelse för kvinnan och 14 års fängelse för den som utfört en sådan abort.

Enligt det nya lagförslaget som ska behandlas av delstatsparlamentet senare i höst, ska kvinnor och andra gravida ha rätt till fri abort. Kliniker som utför aborter ska upprätta en skyddszon om 150 meter för att förhindra att kvinnor utsätts för aggressiva protester och påhopp från abortmotståndare. Om förslaget går igenom blir delstaten New South Wales den enda som fortfarande kriminaliserar abort i sin lagstiftning. 

Taggar

Hälsa Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons