9 sommarprat som vidgar din världsbild

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Livsstil

Globalportalen listar sommarpraten du inte vill missa om aktivisternas mod och motgångar, glittrets makt, giriga svenskar och systerskapet.

Alla avsnitt finns på Sveriges Radios hemsida eller där du brukar lyssna på poddar.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Andreas Cervenka

Ekonomijournalist och författare till boken ”Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika”. Andreas berättar om hur det kommer sig att svenskar idag har skulder på över 5 000 miljarder kronor vilket gör oss till ett av de mest skuldsatta länderna i världen. Hur nyfattigdomen brer ut sig, samtidigt som vi har rekordmånga miljardärer. Hur hamnade vi här?

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Livia Fränkel

“Min historia handlar om ett stort lidande, men där ryms även tonårsdrömmar, livslust och romantik. Och ett systerskap som blev så starkt att det hjälpte oss att överleva.” Så beskriver Livia Fränkel sitt sommarprat som förintelseöverlevare och storasyster till Hédi Fried.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Judith Gough

Diplomaten och Storbritanniens ambassadör i Sverige som var den första öppet lesbiska kvinnan i landets diplomatkår. I sitt sommarprat berättar hon om livet som diplomat och när hon bjöd hem den dåvarande komikern Volodymyr Zelenskyj på lunch.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Fatemeh Khavari

Fatemeh Khavari är människorättsaktivisten som blev ansiktet utåt för organisationen Ung i Sverige, som sittstrejkade mot utvisningar av unga afghaner. “Jag pratar om alla människors rätt till en dröm, och om att skaka liv i hopp som gått förlorat. Och så pratar jag om min sårbaraste tid – då jag också skapade en folkrörelse.”

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Asabea Britton

Barnmorskan som skapade en plattform för gravida och föräldrar på sociala medier. Där hon utmanar normer kopplade till barnafödande, amning och föräldrarollen. ”Jag vet att det inte finns något läskigare för patriarkatet än när kvinnor tar kontrollen över sina egna kroppar. Därför handlar mitt Sommar om att vara gravid och föda barn. Att man ska bli hörd, respekterad och vägledd när man ger liv till världen.”

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Göran Greider

Det här sommarpratet är till ena hälften självbiografiskt, med nedslag i 63-åringens liv. Till andra hälften är det ett politiskt brandtal. Författaren och debattören Göran Greider hade precis blivit klar med sin cancerbehandling när han också drabbades av ett RS-virus och hamnade i respirator. Något som fick honom att bli ”ännu mer socialist”. Greider pratar om hur skört livet är för oss människor. Om hur vi alla riskerar att bli svaga eller sjuka. Och hur viktigt det är att samhället då finns och ställer upp.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bert Sundström

Journalist och utrikeskorrespondent som i över tjugo år rapporterat från Ryssland. Mitt under kriget lämnade han sitt uppdrag som korrespondent. Berts sommarprat handlar om vad han bär med sig efter sina år i Ryssland.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Maria Wolrath Söderberg

”Men till slut gick det inte längre. Jag var tvungen att erkänna för mig själv, jag var inte klimatsmart, jag var en klimatbov.” Maria är docent i retorik på Södertörns högskola och forskar om svenskarnas inställning till klimatfrågor. I sitt sommarprat pratar hon om hur vi förhandlar med oss själva när vi gör klimatskadliga saker och om hur ungas klimatångest orsakas av vuxenvärldens otillräckliga reaktioner.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Robert Fux

Skådespelaren och dragartisten om glittrets makt i mörka tider. "Att vara dragqueen idag är att vara beredd på att reduceras till ett slagträ i en ideologisk debatt." Robert Fux tillhör den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater och har i över 25 år utvecklat drag som scenkonst i Sverige och utomlands.


 

Taggar

Flykt & migration Jämställdhet Klimat & miljö Mänskliga rättigheter