9 filmer som skapat förändring

Livsstil

40-talsklassikern som gav oss ord för att beskriva toxiska relationer, katastroffilmen som hettade upp samtalet om klimatförändringarna och dramat som undervisar skolelever om Sveriges mörka historia. Det är bara tre exempel på hur film, genom att provocera och väcka känslor, har möjlighet att påverka samhället.

Vi har sammanställt en lista med nio filmer som på något sätt varit en del av en förändring. Filmer som ökat förståelsen för orättvisor, gjort hela filmbranschen mer inkluderande eller startat viktiga samtal.

Vilka filmer tycker du har gjort skillnad? Tipsa oss på info@globalportalen.org!

  • Get Out

I skräckfilmen Get Out ska Chris, spelad av Daniel Kaluuya, träffa sin flickväns familj för första gången. Under helgen blir Chris alltmer skeptiskt till familjens beteende och gör en rad oroväckande upptäckter.

Jordan Peeles regidebut hyllades av kritiker och blev en ekonomisk succé. Sättet som filmen hanterar rasrelationer i USA och den afroamerikanska upplevelse bidrog till ett ökat kulturellt medvetande och inspirerade universitetskursen “The Sunken Place: Racism, Survival, and Black Horror Aesthetic”.

Filmen finns på streamingtjänster och att hyra

  • Gaslight

I filmen från 1944 får vi följa Paula, spelad av Ingrid Bergman, som märker att underliga saker händer i sitt nya äktenskap. Exempelvis börjar gasljuset i deras hem flimra och avta – vilket mannen hävdar är inbillning. Paula börjar ifrågasätta sin egen psykiska hälsa, och det kanske är den nya makens avsikt?

Filmen har gett upphov till den allt mer populära termen “gaslighting”. Gaslighting beskriver en typ av psykologisk manipulation som resulterar i att man tvivlar på sin egen uppfattning av vad som är sant. Det är alltså en typ av psykiskt våld som är viktig att våga prata om.

Filmen finns att hyra och köpa

Ingrid Bergman och Charles Boyer i "Gaslight" 1944.
  • The Day After Tomorrow

Effekter av den globala uppvärmning triggar en superstorm som har potentialen att skapa en ny istid. En klimatforskare försöker desperat finna svar och skydda sin familj.

Katastroffilmen från 2004 tar sig kreativa friheter gällande klimatfrågan. Men bland tittarna bidrog den till ökad medvetenhet, oro och handling i relation till klimatförändringarna. Det visar en studie.

Filmen finns på streamingtjänster och att hyra

  • Parasit

I denna mörka komedi får vi genom Ki-taek och hans familjs unika fascination för familjen Park se hur ojämlikheter mellan klasserna kan se ut i Sydkorea.

Parasit gick till historien på Oscarsgalan 2020 som den första icke engelsktalande filmen att vinna kategorin bästa film. Filmen har också gett globala tittare en unik inblick i Sydkoreas klassamhälle och ökat intresset för kultur från landet.

Filmen finns att hyra

Bong Joon-ho, Choi Woo-shik, Cho Yeo-jeong, Jang Hye-jin, Park So-dam, Lee Sun-kyun och Song Kang-ho från "Parasit" 2019. Foto: Kinocine PARKJEAHWAN4wiki, Wikipedia.
  • Fucking Åmål

Tonårsdramat från 1998 visar hur Agnes kämpar med utanförskap i småstaden Åmål. Samtidigt blir känslorna för den populära tjejen Elin allt starkare.

Lukas Moodyssons Fucking Åmål blev snabbt en publikfavorit och resonerade starkt med tonåringar som kände igen sig i uppväxtens frustration och känsla av menlöshet. Filmen anses även ha haft en påverkan på hur unga ser på samkönad kärlek i Sverige.

Filmen finns på streamingtjänster och att hyra

  • Roma

I den här Oscarsbelönade filmen möter vi Cleo, en urfolkskvinna som arbetar som hushållshjälp åt en medelinkomstfamilj i 70-talets Mexico City.

Filmskaparen Alfonso Cuarón arbetade tillsammans med organisationen National Domestic Workers Alliance (NDWA) och lanserade en kampanj i samband med att filmen släpptes. Syftet med kampanjen, som enligt NDWA uppnåddes, var att öka medvetenheten om hushållsarbetares verklighet och skynda på arbetet med att förbättra deras situation.

Filmen finns att streama på Netflix

Huset i Mexico City där "Roma" filmades. Foto:  ProtoplasmaKid, Wikipedia.
  • Moonlight

I Moonlight får vi följa Chiron genom uppväxten i 80-talets Miami. Vi ser hur hans relation till sin drogpåverkade mamma och kampen med sin egen sexualitet påverkar honom.

Som den riktiga vinnaren under ”Envelopegate” – när fel titel sades under prisutdelningen för bästa film – blev Moonlight en del av Oscarsgalans historia. Men filmens verkliga påverkan beror på de intersektionella porträtten av queer svart maskulinitet i USA.

Filmen finns på streamingtjänster och att hyra

  • Sameblod

Elle-Marja går i nomadskola men bestämmer sig för att försöka bli svensk genom att flytta till Uppsala och bryta med sitt samiska arv. Tittaren får en inblick i Sveriges 1930-tal och den diskriminering som samer utsattes för.

Sameblod är en samisk film, alltså skapad av en samisk filmskapare och med dialog på samiska. Filmen belyser Sveriges skamliga koloniala historia och bidrar med ett perspektiv som hörs allt för sällan. Utöver publikframgång och kritikerhyllningar visas filmen i skolor runt om i Sverige. Både Svenska Filminstitutet och samer.se erbjuder undervisningsmaterial baserat på filmen.

Filmen finns att hyra och köpa

  • Disclosure: Trans Lives on Screen

Ibland behöver vi blicka bakåt för att kunna ta oss framåt. Detta stämmer när det kommer till dokumentärfilmen Disclosure. Här får vi höra skådespelare, filmskapare och akademiker som identifierar sig som trans diskutera hur transkaraktärer har porträtterats historiskt i media och film. 

Dokumentären är ett undervisningstillfälle för både filmindustrin och tittare. Den illustrerar på ett nyanserat sätt farorna med stereotypiska transkaraktärer och belyser varför transrepresenation i produktioner behövs för att skildra en ärlig bild av verkligheten.

Filmen finns på Netflix

Taggar

Jämställdhet Klimat & miljö
Annons