7 mensfakta som vi måste prata om

7 mensfakta som vi måste prata om.
Världen

Varje dag har hundratals miljoner människor mens. Det som är en oundviklig grej i mångas vardag är på flera håll i världen något som stoppar tjejer från att delta fullt ut i samhällsliv, skola och arbete. Här är mensfaktan som fler borde ha koll på.

1. Mens ses som farligt och skamligt

I hela världen möts vi av föreställningar om mens som något fult, farligt, smutsigt och skamfullt. Det blir tabu att prata om mens och tjejers behov när de har mens ignoreras. Många vet inte vad det är som händer när de får sin första mens. 

2. Myter om mens stänger ute tjejer från samhället

Genom att prata om mens och förändra attityder och beteenden kan många tjejers liv förbättras. Det är viktigt att öka kunskapen om vad mens faktiskt är, och hur en kan sköta sin mens på ett hygieniskt och säkert sätt.

"Här är det van­ligt att man isol­eras och blir in­låst i ett rum när man får sin första mens. Och så får man inte äta kokt potatis och vissa an­dra livsmedel. Man får inte heller röra vissa träd när man har mens för då säger en myt att trädet inte kom­mer bära frukt"
Chanda Rani, 18 år, Bangladesh

3. Tjejer missar skolan

Var tredje skola i världen saknar säkra och bra toaletter och i låginkomstländer har inte ens hälften av skolorna toaletter. Att vara hemma flera dagar i månaden påverkar skolresultaten negativt. Varje dag tvingas miljontals tjejer stanna hemma från skolan när de har mens. Det kan vara för

  • att det saknas säkra toaletter på skolan,
  • för att de inte har bra mensskydd och
  • för att de blir trakasserade om de blöder igenom kläderna.

"Vi har jobbat på att få pojkarna att sluta skratta och retas och nu vet de att menstruation är normalt. Vi har förklarat att det inte är en sjukdom utan något som alla tjejer och kvinnor får." 
Mu­lumba Ge­of­frey, 28 år, lärare på Nanokoskolan, Uganda

4. Bristen på toaletter är enorm

Mer än en mil­jard kvin­nor, var tredje kvinna på jor­den, saknar till­gång till en toalett. Många sak­nar också rent vat­ten och tvål att tvätta sig med. När det inte finns någon möj­lighet att tvätta sig or­dentligt vid mens ökar risken att drab­bas av smärt­samma och skadliga in­fek­tioner.

5. Svårt att få tag i mensskydd

Många flickor och kvin­nor i världen an­vän­der inte kom­mer­siella mensskydd. I stäl­let an­vänder många tyg­bindor som kräver rent vat­ten för att kunna tvät­tas. En del flickor och kvin­nor har tvingas också använda tra­sor, gräs, tid­ningspap­per, toalettpap­per eller djurhu­dar. Förutom att vara obekväma så kan sådana mensskydd leda till in­fek­tioner eller an­dra besvär.

Tyg som tvät­tas och torkas på ett bra sätt är inte farligt att an­vända, men prob­lemet är ofta att brist på rent vatten och tvål gör att tyget inte kan tvät­tas på ett bra sätt, och men­stabu gör att tra­sor inte kan torkas öp­pet. Där­för an­vän­der många tjejer smut­siga och blöta tra­sor vilket är både obekvämt och farligt.

Flera organisationer stöttar kvinnor och flickor att få tillgång till mensskydd, ge en gåva till:

6. Första mensen – dags att gifta sig

Varje dag tvingas 30 000 flickor gifta sig. På många platser ses första mensen som ett tecken på att en flicka blivit kvinna och därmed borde vara redo att sluta skolan, gifta sig och bli mamma – även om hon bara är 10-11 år.

7. Menstabut har lett till att det finns väldigt lite forskning om hur mens påverkar tjejers liv

I många länder vet vi bara att det påverkar hälsa, skolgång, arbete och hemmiljö, men eftersom mens anses vara tabu och privat finns väldigt lite kunskap och forskning om hur och på vilket sätt. Och vilka insatser som behöver göras för att mens inte ska begränsa deras vardag.

Taggar

Hälsa Jämställdhet
Annons