7 gånger unga satte ner foten under 2020

Unga demonstranter protesterar mot polisvåld i Nigeria. Foto: Emmage / Shutterstock.com
Världen

2020 kommer för många bli ihågkommet som pandemins år. Men för världens unga har året också inneburit en kamp för rättvisa, jämlikhet och politisk frihet. Utegångsförbud och förbud mot allmänna sammankomster har inte stoppat dessa kreativa aktivister som till sin stora fördel är flytande i alla digitala medel. Vi berättar om sju tillfällen när unga människor bidrog till förändring under 2020.

Unga belarusier lyfte sina röster för demokrati

De pågående protesterna i Belarus började efter presidentvalet den nionde augusti i år när gator och torg fylldes med människor som var trötta på valfusk, trötta på lögner – trötta på diktatur. En stor del av de hundratusentals människor som nu demonstrerar är ungdomar som vill att regeringen för en gång skull ska lyssna på dem. Den 22-åriga bloggaren Stsiapan Putsila grundade Nexta, en kanal på sociala medier-nätverket Telegram. Nexta har över två miljoner följare, är öppet regimkritisk, och har spelat en stor roll i att samla och sprida information om protesterna mot President Lukashenko. Den här typen av nyhets- och informationskällor är särskilt viktiga eftersom traditionell media kontrolleras av staten.

Läs mer om ungas roll i protesternas Belarus

Black Lives Matter-rörelsen har inspirerat en ny generation aktivister

Efter George Floyds död i våras har unga aktivister över hela USA fått erfara kraften i att protestera. De har organiserat demonstrationståg, manifestationer och ockuperat statlig egendom och därmed satte sin egen säkerhet i fara. "Du visste inte vad som skulle hända, om du skulle komma hem eller om du blev arresterad", säger Chelsea Miller, grundare av Freedom March NYC. "För mig var det värt att sätta mitt liv i fara eftersom den här rörelsen var så mycket större än jag själv."

I Sverige har Black Lives Matter rörelsen startat en diskussion om rasismen i Sverige och inom biståndsbranschen. Den första digitala demonstrationen som anordnades av Black Lives Matter Sweden nådde hela 1,3 miljoner det första dygnet.

Läs mer om hur Black Liver Matter inspirerat en ny generation unga aktivister

Don’t mess with K-pop fans!

Onlineaktivismen har vuxit sig stark under året. Och blivit mer kreativ! Det fick Donald Trump bevittna efter att unga TikTok:are och K-pop fans sagt att deras prank delvis ska ha legat bakom de tomma stolarna på hans rally i Tulsa. När Trump-administrationen uppmanat väljare att registrera sig för att få gratisbiljetter till kampanjrallyt ska TikTok-användare och K-pop fans registrerat över 100 000 biljetter och inte dykt upp. 

När anti-black lives matter-budskap började cirkulera under hashtagen #WhiteLivesMatter gjorde K-pop fans det de gör bäst – att dränka hashtag-flödet med bilder, gifar och memes på K-popband.

Läs mer om årets aktivism av K-pop fans

Unga kirgizer utmanar patriarkatet genom sociala medier

Under parlamentsvalet i Kirgizistan den fjärde oktober, var sociala medier ett viktigt verktyg för att dokumentera valfusk och blev sedan en megafon för att dela och förstärka de efterkommande protesterna. Återigen var det unga aktivister som krävde ett nytt politiskt ledarskap. Ungdomar och kvinnors röster har tidigare "dämpats" i Kirgizistans patriarkala samhälle. Men nu utmanar de normen. I landet har sociala medier nu möjliggjort för marginaliserade grupper att delta i samtalet.

Läs mer om den unga proteströrelsen i Kirgizistan

Yngre generationen i fronten för protesterna i Nigeria

Den nionde oktober begav sig tiotusentals nigerianer ut på gatorna för att protestera mot en kritiserad polisstyrka som anklagas för våldsamma metoder och korruption. #EndSARS blev snabbt viral och utgjorde ett starkt hot mot Nigerias elit. Anti-polisvåldsprotesterna har skapat en kraftfull rörelse som tycks skaka makthavarna. Det som började som en protest mot den hatade polisstyrkan SARS har nu blivit en kanal för unga nigerianer att få utlopp för sin ilska mot politikerna som har varit ansvariga för Nigeria i årtionden och kräva förändring.

Läs mer om demonstrationerna i Nigeria hos FUF

Demonstrant som kräver regeringens avgång i Bangkok, Thailand. Foto: kan Sangtong / Shutterstock.com

Thailändska aktivister använder populärkultur för att nå ut med sitt budskap

Den pågående proteströrelsen i Thailand med krav på yttrandefrihet och demokrati startades och drivs av landets studenter. Protesterna har fått befolkningen att föreställa sig ett annat typ av samhälle. Skolelever gör uppror mot ett ojämlikt utbildningsväsen, hbtq-rörelsen kräver lika rättigheter för alla och den yngre generationen vill riva upp lagen som ger fängelsestraff för dem som kritiserar kungafamiljen. Polisens försök att stoppa protesterna har gjort rörelsen extra kreativ och snabb i vändningarna. Aktivisterna har varit särskilt framgångsrika genom att sprida sina budskap via populärkultur. Hungerspelen, Harry Potter, Hamtaro och minionerna är bara några av de referenser som använts.

Läs mer om protesterna i Thailand

Klimatrörelsen anpassade sig snabbt

Trodde du att klimatprotesterna dog ut under pandemin? Nej, det såg Fridays for Future till att de inte gjorde! Under året har skolelever och unga aktivister demonstrerat för klimatet och sociala medier har återigen varit ett viktigt verktyg för att nå ut. Fridays for Future anordnade också ett 24 timmar långt zoom-samtal med människor från hela världen som berättade om hur klimatförändringarna påverkar dem. Den globala klimatstrejken samlade protester på hela 3100 platser världen över.

Taggar

Demokrati Klimat & miljö Mänskliga rättigheter