6 gånger nobelpriset gjort världen bättre

Världen

Visste du att den 10 december är Nobeldagen? Dagen till ära listar vi sex upptäckter och kämpar som har förändrat våra liv för alltid.

Varje år i december delas nobelpriset ut i fem olika kategorier:

  • medicin/fysiologi
  • litteratur
  • fred
  • fysik
  • kemi

Priset är uppkallar efter sin grundare Alfred Nobel, en svensk vetenskapsman. Enligt Nobel ska priset ges till den som "under det gångna året har tillfört mänskligheten störst nytta". Nobelpriset gavs ut första gången år 1901.

Pristagare som har förändrat våra liv

  • Forskning kring malaria

För nästan 120 år sedan tilldelades britten Ronald Ross nobelpriset i medicin för sin forskning kring malaria. Ross spenderade mycket av sin tid i Indien och det var medan han jobbade på ett sjukhus i Bangalore som han började forska kring malaria. Ross upptäckte bland annat att det var myggor som överförde malaria till människor. Han lyckades även hitta själva malariaparasiter i ett tidigt stadium.

Dessutom utvecklade Ross en matematisk modell som hjälpte honom att beräkna malariaspridningen. Därmed kunde han till viss del förebygga utbredningen av malaria i bland annat Afrika, vid Suezkanalen och i delar av Europa.

För cirka 100 år sedan var det fortfarande vanligt att dö av blodförgiftning eller lunginflammation. Nu kan vi i de allra flesta fall bota sådana sjukdomar, tack vare penicillinet!

År 1928 upptäckte Alexander Fleming att mögel hade växt i hans bakterieodling och att bakterierna runt möglet hade dött. Från detta mögel lyckades Fleming ta fram ämnet penicillin som kan döda olika bakterier. Det var dock inte förrän forskarna Ernst Chain och Howard Florey listade ut hur penicillinet kunde renas och masstillverkas som succén var total. År 1945, samma år som andra världskriget tog slut, vann de tre männen nobelpriset i medicin.

  • Röda Korset- trefaldig vinnare

Nobelpriset kan också ges till organisationer. Röda Korset har vunnit nobelpriset i fred hela tre gånger! Första gången tilldelades priset år 1917 för arbetat med att ta hand om skadade soldater, fångar och familjer under första världskriget. Andra gången var år 1944 för arbetet under andra världskriget. Tredje gången, år 1963, var för att Röda Korset hade främjat Genèvekonventionen och hade ett gott samarbetet med FN.

  • Världens yngsta pristagare

Malala Yousafzai är den yngsta personen som någonsin har tilldelats ett nobelpris. Hon var bara 17 år när hon år 2014 fick fredspriset tillsammans med Kailash Satyarthi. Malala har sedan hon själv var ett barn kämpat för flickors rättighet att gå i skolan, något som förbjöds av talibanerna i delar av Pakistan där hon själv växte upp.

När hon var 15 år sköts Malala, ett mordförsök av talibanerna. Lyckligtvis överlevde hon mordförsöket och hon har sedan dess fortsatt arbetet mot förtryck av barn och unga.

  • Vardagens räddare- litiumjonbatteriet

I motsats till Malala var John B. Goodenough hela 97 år när han tilldelades nobelpriset i kemi år 2019. Det Goodenough uppmärksammades för var hans arbete med litiumjonbatterier.

En stor fördel med dessa batterier är att de är uppladdningsbara och bättre för miljön. Att förvara elektrisk energi i batterier är nämligen oerhört viktigt för att lösa världens energiförsörjning. Goodenoughs arbete och upptäckter var avgörande för dessa batterier som nu används i allt från mobiltelefoner till datorer och elbilar.

  • Upptäckter kring klimatförändringar

Nuvarande års nobelpris i fysik tilldelades Yukuro Manave, Klaus Hasselmann och Giogio Parisi för deras upptäckter om klimatförändringarna. Forskarna har bland annat arbetat fram olika modeller. En sådan handlar om hur ökade mängder koldioxid resulterar i att jorden värms upp. En annan handlar istället om sambandet mellan klimatet och vädret. Redan på 60-talet varnade de för människans påverkan på klimatet.

Taggar

Hälsa Jämställdhet Klimat & miljö Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons