Textilindustrin har länge kritiserats för sina dåliga eller rent av farliga arbetsförhållanden. 2013 omkom över
1 000 arbetare när en textilfabrik i Dhaka rasade samman. Trots långa arbetstider tjänar de anställda ofta mycket mindre än de kan leva på.
Förutom att textilindustrin är ökänd för sina dåliga arbetsförhållanden har den också en negativ påverkan på miljö och klimat, både i produktionslandet och globalt. För att framställa ett klädesplagg krävs resurser i form av energi, vatten och kemikalier som kan vara skadliga för miljön. Enligt leavenoonebehind.nu kan det gå åt så mycket som 2 700 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt i bomull. Det motsvarar en persons dricksvatten i 2,5 år.
Som konsument kan du vara en del av förändringen genom att ändra dina shoppingvanor. Enligt Naturvårdsverket är det bästa vi kan göra att förlänga livslängden på plagg som redan är producerade.
Ställ dessa frågor innan du handlar kläder:
- Kan jag laga ett plagg jag redan äger?
Laga en söm eller sy i en knapp! Om du inte kan laga det själv, överväg att lämna plagget till en skräddare. Naturskyddsföreningen har listat hur mycket det vanligtvis kostar att laga olika fel hos en skräddare. Om du inte har en skräddare i närheten finns tjänsten repamera.se som tillåter dig att skicka en påse med dina trasiga kläder på posten. De lagas och skickas tillbaka inom två veckor.
- Kan jag byta eller låna det här plagget i stället för att köpa nytt?
Om du kommer fram till att du behöver ett klädesplagg, ställ då frågan om du kan byta eller låna det istället för att köpa det. Kolla upp om det anordnas en klädbytardag nära dig!
- Måste plagget vara nytt?
Om du behöver köpa ett plagg kan du fundera på om plagget verkligen måste vara nytt eller om det går lika bra med ett plagg som redan ägts av någon annan? 80 % av textiliers klimatpåverkan sker vid produktionen, så att handla second hand är ett bra sätt att spara på miljön.
- Är plagget jag vill köpa miljömärkt?
Om du måste köpa ett nytt plagg bör du välja det alternativ som har minst negativ påverkan på miljön. Det finns många märkningar som indikerar att en textil är tillverkad på ett hållbart sätt. Vissa miljömärkningar ställer krav på en hållbar produktion från ett miljöperspektiv, medan andra också inkluderar sociala aspekter. Naturskyddsföreningen har märkningen Bra miljöval som de sätter på textilier. Du kan även leta även efter kläder som är märkta med Svanen, EU Ecolabel, GOTS och Fair Wear.
- Vem har tillverkat plagget?
De stora modebolagena har ofta fabriker i låginkomstländer där arbetsvillkoren är dåliga eller rent av farliga. Inom textilindustrin är dessutom barnarbete vanligt förekommande. Den globala rörelsen Fashion Revolution skapade kampanjen #WhoMadeMyClothes för att öka transparensen i de stora modeföretagens leverantörskedjor. Genom att fråga vem som tillverkat plagget kan du välja att handla från modebolag som inte exploaterar eller utsätter arbetare för fara.
- Får de som tillverkat plagget en lön de kan leva på?
Just nu är de flesta textilarbetarna inte betalda tillräckligt för att kunna täcka sina grundläggande behov. Enligt FN är en levnadslön en mänsklig rättighet och ska täcka mat, vatten, boende, sjukvård, kläder samt lite sparande för oväntade utgifter. Det är dags att kräva en klädindustri som värderar människor över ekonomisk vinst!