Att bli en bättre allierad till personer som rasifieras kräver mer än bara goda intentioner. Det kräver handling och en villighet att lyssna, lära och agera. Vi tipsar om böcker som inte bara utmanar vår förståelse av rasism, förtryck och privilegium, utan också hjälper oss att bli bättre allierade i kampen för social rättvisa och jämlikhet.
Amat Levin: Svart historia
I Svart historia blandas en stor mängd personer, fenomen, händelser och skeenden: från uråldriga folkvandringar med massiva konsekvenser, skapandet av världens kanske första kristna stat och den trans-sahariska slavhandeln, till den karibiska frihetskampen, Angelas Davis motstånd och Sister Rosetta Tharpe - rock'n'rollens gudmoder.
TNKVRT: Var kommer du ifrån, egentligen?
Var kommer du ifrån, egentligen? Den frågan får många svenskar regelbundet, på grund av hudfärg, hårfärg eller anletsdrag. I boken Var kommer du ifrån, egentligen? får vi ta del av en mängd berättelser om vardagsrasism i dagens Sverige. Författarna delar med sig av sina erfarenheter, ger stöd och tips för att göra motstånd, och ett och annat råd till allierade.
Jason Timbuktu Diakité: En droppe midnatt
I sökandet efter sina rötter gräver Jason ”Timbuktu” Diakité i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige.
En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.
Lovette Jallow: Främling i vita rum
Lovette Jallow förklarar, fördjupar och konkretiserar begrepp som vit feminism, colourism och white saviorism, samtidigt som hon på ett inspirerande sätt berättar om sitt liv med autism. I Främling i vita rum bjuder Lovette Jallow in läsaren till en lektion i strukturell rasism, men också en personlig berättelse om människan bakom aktivisten.
Seher Yilmaz: Vad jag pratar om när jag pratar om rasism
Med utgångpunkt i egna erfarenheter och forskning om ojämlikhet i Sverige synar Seher Yilmaz hur rasismen tar sig uttryck i det levda livet såväl som på strukturell nivå. Hon diskuterar några av vår tids mest omdebatterade frågor: klass, kön, meritokrati, identitetspolitik, välvilja, internalisering.
Barakat Ghebrehawariat: Får man säga svart?
Barakat Ghebrehawariat har föreläst om frågor om rasism och språk i snart två decennier. ”Får man säga svart?” är en fråga Barakat Ghebrehawariat får nästan varje gång han föreläser. Frågan kommer i olika förpackningar, ibland är den ställd utifrån en empatisk nyfikenhet (”hur kan jag uttrycka mig på ett inkluderande sätt?”) och andra gånger med frustration (”men vad ska man säga då?”). Hur vi talar om hudfärg och ojämlikhet och varför är det så svårt att tala om?