5 val att hålla koll på under 2024

Under 2024 ska stora delar av jordens befolkning rösta i både nationella och regionala val. Foto: Unsplash
Världen

Från USA till EU och Indien. Under 2024 ska stora delar av jordens befolkning rösta. Bland annat hålls val i flera av världens mest folkrikaste länder. Globalportalen listar 5 val att hålla koll på under året!

Under 2024 planerar 76 länder världen över att hålla val, vilket gör det till det största valåret i historien enligt The Economists sammanställning. Att det är så många som röstar i år beror på att det hålls både nationella och lokala val i mer eller mindre fria länder. Samt att hela EU ska rösta till Europaparlamentet.

Men trots det stora valåret är demokratin i dåligt skick enligt den senaste rapporten från Varietes of Democracy-institutet (V-dem) vid Göteborgs universitet. Antalet slutna autokratier överstiger nu antalet liberala demokratier, vilket är första gången på över två decennier. Graden av demokrati för den genomsnittliga medborgaren år 2022 har också sjunkit tillbaka till nivån från 1986.

5 länder som röstar under 2024

  • Taiwan

Ett av årets första val är president- och parlamentsvalet i Taiwan. Valet, som hålls redan den 13 januari, kan få konsekvenser för världspolitiken. Regeringspartiet DPP vill upprätthålla Taiwans demokratiska självstyre, medan oppositionspartiet KMT vill ha närmare relationer till Peking.

Vill du lära dig mer om det politiska landskapet i Taiwan? Kinapodden guidar dig!

Lyssna på podden!

I november hålls presidentvalet i USA. Foto: Unsplash
  • USA

Tisdag den 5 november är det presidentval i USA. Just nu är den stora frågan om det blir en returmatch mellan Joe Biden och Donald Trump eller inte.

Med största sannolikhet kommer valet i alla fall vara ett av årets mest välbevakade. Vill du få hjälp med att hänga i alla turer i den amerikanska politiken? Sara Stenholm och USApodden finns till din hjälp.

Lyssna på USApodden!

  • Indien

Bangladesh, Pakistan och Indien går till valurnorna i år. Utgången av valet väntas få stor regional- och global påverkan. Valet i Indien, som väntas hållas i april-maj, kommer sätta den hindunationalistiske premiärministern Narendra Modi på prov. Omkring en miljard av befolkningen på 1,4 miljarder uppskattas vara röstberättigade, enligt The New Indian Express. Valet i Indien är därmed världens största val.

Malin Westberg Mendel rapporterar regelbundet från Indien för Sveriges television. Följ hennes Instagram för en direkt inblick i livet i Indien.

Följ Malin Westberg Mendel här!

I juni röstar medborgare i 27 länder till Europaparlamentet. Foto: Unsplash
  • EU

Europaparlamentsvalet är det näst största valet detta år. 400 miljoner människor i 27 länder är röstberättigade. Valet kommer att äga rum i juni. Enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, kan utgången i EU-valet få stor påverkan på världspolitiken.
"Vi har ett val i USA där läget nu är att Donald Trump sannolikt återigen blir president. Han har en oerhört nationalistisk syn och vill föra bort USA från den internationella scenen. Då är det viktigt att EU förmår att vara samlande i de konflikter som vi har nu", säger hon till Dagens Nyheter.

Vill du lära dig mer om hur EU-valet fungerar? Här hittar du mer information!

  • Mexiko

Regerande vänsternationalistiska partiet Morena har valt klimatforskaren Claudia Sheinbaum, som sin kandidat till presidentvalet. Opinionsmätningarna pekar på ett bekvämt försprång. Oppositionen har i sin tur enats om den oberoende senatorn Xóchitl Gálvez som kandidat. Hon är dataingenjör och hör till ursprungsfolket otomi.

Latinamerikas näst folkrikaste land får alltså sannolikt för första gången en president som är kvinna – oavsett vem av de två ledande kandidaterna som vinner valet i juni.

Är du intresserad av Latinamerika och vill göra dig mer? Spana in Latinamerikagruppernas lokalgrupper!
Här finns lokalgrupperna!

Fler länder som ska rösta under 2024

Indonesien: 14 februari väljer Indonesien ny president, vice president och ledamöter till kongressen, samt beslutsfattare på regional och lokal nivå.

Storbritannien: Premiärminister Rishi Sunak från Tories väntas utlysa val i Storbritannien någon gång under 2024.

Ryssland: I Ryssland hålls vad som officiellt kallas presidentval den 17 mars. Vladimir Putin kandiderar igen.

  • Se fler datum hos Utrikesmagasinet som också redogör för vad som står på spel i flera av de viktigaste enskilda valen.

Taggar

Demokrati