Med penna, kamera och mikrofon hjälper de oss att förstå vad som händer i olika delar av världen. Journalister som ibland arbetar under svåra omständigheter och i andra tidzoner.
Vi tipsar om 5 utrikeskorrespondenter som du också kan följa på sociala medier.
- Cecilia Khavar, Sveriges Radio, Washington D.C
Följ dramatiken i Kapitolium direkt via Cecilia Khavars Instagram stories. På hennes konto får du ta del av både ögonblicksbilder från USA och pedagogiska förklaring av vad som händer i amerikansk politik. Cecilia Khavar är en välkänd röst för alla som lyssnar på USA-podden.
- Lubna El-Shanti, Sveriges Radio, Ukraina
Lubna El-Shanti är på plats i Ukraina. Genom intervjuer och radioreportage rapporterar hon direkt från Rysslands invasion av Ukraina. Hon ger röst åt de som drabbats och låter oss komma nära de människor som lever i kriget. På Instagram får du följa hennes arbete i Ukraina och de människor hon möter.
- Björn Djurberg, Sveriges Radio, Peking
Efter nästan tre år med restriktioner börjar Kina öppna upp. Karantänkravet är borta och internationella resor är nu tillåtet. En som varit på plats i Kina under nedstängningen är Sveriges radios korrespondent Björn Djurberg. Förutom rapportering i radion hörs han också varje vecka i Kina-podden för att ge oss de senaste nyheterna och lära oss mer om kinesisk kultur.
- Anna-Lena Laurén, Dagens Nyheter, Moskva
Författaren och journalisten Anna-Lena Laurén hjälper oss att förstå vad det är som händer i Ryssland. Hon har blivit utsedd till årets journalist i Finland, årets stilist och förra året fick hon Jolopriset för att hon i DN-journalisten Jan Olof Olssons anda ”förmedlar kunskap, nyfikenhet och förmåga att gripa ögonblicket i svansen”.
- Malin Westberg Mendel, frilansjournalist för SVT, Indien
Malin Westberg Mendel är kanske ett bekant ansikte för dig som såg programmet ”Världens sämsta indier” med David Batra. På Sveriges television rapporterar hon regelbundet från Indien. Politik, mat, yoga, kultur - allt ryms på Malins Instagram-konto.