5 kriser där ditt stöd behövs på Giving Tuesday

Volontär & Aktivism

Giving Tuesday är en motvikt till Black Friday. I stället för att köpa saker åt sig själv ligger fokus på att ge till andra. Och ett sådant fokus behövs. Det finns alldeles för många människor runt om i världen som är i akut behov av hjälp.

"Let's tranform the world through radical generosity", står det på den internationella Giving Tuesday-rörelsens hemsida. Och generositet kan kännas radikalt ibland, men det finns oändligt med sätt att hjälpa till på.

Vi har sammanställt en lista med fem av de mest akuta kriserna som pågår just nu och som behöver ditt ekonomiska stöd – litet som stort.

Svält i östra Afrika

I maj varnade flera hjälporganisationer om ökande hunger och risk för svält i östra Afrika. Rädda Barnen och Oxfam rapporterade att en människa dog av hunger var 48 sekund.

Nu i dagarna har det rapporterats om att svälten är ett faktum i södra Somalia, ett land som är svårt drabbat av extrema väderhändelser och konflikt. Läget är akut. Närmare 30 % av alla barn i och kring det hårt drabbade Baidoa lider av undernäring och dödssiffrorna stiger.

Du kan hjälpa till genom att stötta en organisation som finns på plats och jobbar mot hunger. Här är några exempel:

Översvämningarnas katastrofala följder i Pakistan

I september drabbades Pakistan av de värsta översvämningarna på flera årtionden. Förödelsen är enorm, rapporterar Rädda Barnen. Hus och infrastruktur har förstörts, över 1 300 liv har gått förlorade, och nu står landet inför en hungerkatastrof.

Du kan hjälpa till genom att stötta en organisation som finns på plats, exempelvis:

Det mänskliga lidandet tar inte slut i Jemen

Till följd av den sex år långa konflikten, som bland annat slagit ut hälften av alla sjukhus, upplever de som bor i Jemen just nu en av världens största mänskliga katastrofer. 400 000 barn är svårt undernärda och över 22 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp.

Stötta en organisation som försöker mildra lidandet i Jemen:

Hjälp barnen i det krigsdrabbade Syrien

Kriget i Syrien har pågått i elva år. Det är svårt att försörja sig själv och sin familj – 90 % av befolkningen befinner sig under fattigdomsgränsen – och över hälften av befolkningen är på flykt.

I krissituationer är det ofta barnen som drabbas värst. Det finns organisationer på plats som arbetar för att underlätta för barnen i Syrien:

Den globala klimatkrisen

Klimatförändringarna har förödande konsekvenser för människor över hela världen – just nu. Hunger- och flyktkatastrofer blir vanligare och enligt OmVärlden lider halva jordens befolkning redan av vattenbrist. De som redan är mest utsatta drabbas värst av sådant som temperaturförändringar, extremväder, översvämningar och torka. Vi måste agera!

Stötta en organisation som jobbar med akut stöd:

Stötta en organisation som jobbar långsiktigt för en hållbar framtid:

Taggar

Bistånd & utveckling Hälsa Katastrofer
Annons