======= &noscript=1"/> >>>>>>> master

5 enkla tips för en miljövänlig jul

Foto: Bernard Hermant (@bernardhermant), Unsplash
Livsstil

Julen behöver inte vara en tid av hetsig ogenomtänkt konsumtion. Följ Globalportalens fem enkla tips för en jul präglad av hållbarhet – för miljön, hälsan och plånboken.

  • Välj en miljövänlig gran

Om du redan har en plastgran sedan tidigare är det självklart bäst att fortsätta använda den så länge som möjligt. Om du däremot har tänkt köpa en gran till julen – se till att välja en närodlad och helst ekologisk (t.ex. KRAV-märkt) julgran. Vanliga julgranar besprutas ofta med kemiska bekämpningsmedel som är skadligt för miljön.

I t.ex. USA och Storbritannien blir det allt vanligare att hyra en julgran över julen, som sedan återplanteras och är redo att återanvändas till nästa jul – vi väntar spänt på att den miljötrenden ska spridas till Sverige!

  • Gör ett vegojulbord – och spara leftovers

Vegetarisk och vegansk mat är överlägset mycket mer miljövänlig än kött. Det behöver inte vara svårt att komma igång och det finns massor av inspiration att hämta – kolla till exempel in den veganska matbloggen Jävligt gott för en mängd recept!

Se även till att spara eventuella leftovers från julbordet – det är bra för miljön då det minskar matsvinnet, och du slipper tänka på matlådor en tid framöver!

  • Julklappar för en bättre värld

Konsumtionshetsen fortsätter bara öka och det är inte ovanligt att vi köper på oss saker vi inte behöver – kanske för att ersätta något som hade kunnat lagas istället. Det här mår miljön inte bra av.

Om du ska köpa julklappar, försök välja sådant som är lokalproducerat och återanvändbart eller redan återvunnet. Om du behöver inspiration – kolla in vår lista med julklappar för en bättre värld!

  • Tillverka julklapparna själv

Ännu bättre för miljön är förstås att tillverka julklapparna själv! Det är dessutom väldigt roligt och presenterna blir så personliga som bara något hemgjort kan bli. Troligen har du redan material hemma som du kan använda, och det behöver inte bli krångligt. Vad sägs om en härlig kroppsskrubb eller kanske ett bihotell? Kolla in vår tipslista här!

Foto: Stte Funn (@sttefunn), Unsplash
  • Byt julkläder med varandra

Är du en av alla oss som älskar fula jultröjor, eller kanske gillar du att klä upp dig lite extra över julen? Hoppa över stressiga julköer i de stora klädbutikerna och gör något bra för miljön istället. Upptäck en ny second hand-butik, eller varför inte anordna ett klädbyte med kompisarna, i sann slow fashion-anda? Det är en superbra ursäkt att träffa vänner och ett miljövänligt och prisvärt sätt att fräscha upp julgarderoben lite!

Taggar

Försörjning Global ekonomi Hälsa Klimat & miljö