4 tips som gör din jobbansökan bättre

Tips: Så kan du förbättra ditt jobbsökande! Foto: Unsplash
Jobba

Är du i startgroparna för att söka jobb? Eller har du redan skickat massa ansökningar utan att ta dig vidare till nästa steg? Här är 4 tips för en bättre jobbansökan!

I maj anordnade Globalportalen en workshop om hur du bäst lyckas på arbetsmarknaden och hittar ditt drömjobb. En del av workshopen handlade om första steget – ansökan. Med på workshopen hade vi tre erfarna HR-chefer och HR-strateger:

Något som alla betonade var vikten av att alla kan skriva en stark ansökan. Även om det känns som att du inte har tillräckligt med erfarenhet än kan du fortfarande skriva en bra ansökan och motivera varför just du är en bra matchning.

Här är 4 tips för en bättre jobbansökan:

  •  Se över ditt CV

Skapa en tydlig layout och struktur som är lättläst. Skriv i kronologisk ordning och ta med hygienfaktorer som anställningar, utbildningar, språk och kontakt. Vid första jobbet kanske man inte har så mycket meriter, men då kan du plocka upp ideella erfarenheter. Till exempel om du arbetat som scoutledare eller suttit i en styrelse. Be gärna en kompis att korrekturläsa och komma med input!

  • Motivera i ditt personliga brev!

Utifrån annonsen ska du motivera i ditt personliga brev varför du är en rätt person för jobbet. Varför ska den här arbetsplatsen anställa just dig? Skicka inte in samma ansökan till samma jobb, även om det tar mer tid.

  • Sök mycket jobb!

Det är en tuff bransch. Ett tips när du söker mycket jobb är att skapa ett Excel med kontaktuppgifter och kanske lite kort om tjänsten du sökt. Oftast försvinner jobbannonser från webben när sista ansökningsdagen gått ut. Har du då sökt flera jobb kan det ibland vara svårt att komma ihåg detaljerna för de olika tjänsterna.

  • Följ anvisningarna

Om det är ett CV och ett personligt brev som efterfrågas så är det just det som du ska skicka in. Du ska till exempel inte bara skicka en Linkedin-länk eller skicka dokument som inte efterfrågas. Rekryterare har ofta många processer i gång samtidigt. Genom att underlätta deras arbete har du också större chans att komma vidare.

”Man kan vara en perfekt match utan att uppnå alla krav i annonsen.”

Taggar

Jobb & karriär
Annons