4 tips på hur du skapar en mer hållbar garderob

Foto: Alyssa Strohmann, Unsplash
Livsstil

Mode och kläder fyller en viktig funktion i våra liv. Men det innebär också enorma kostnader. Modeindustrin är en av de branscher som bidrar med mest förorening och står för upp till 10 procent av växthusgasutsläppen. 

Ett sätt att minska modeindustrins påverkan på miljön är för oss konsumenter att ändra våra vanor. Många av oss skulle nog vilja ha en mer hållbar garderob – men det kan vara svårt att komma igång. Globalportalen ger dig därför fyra tips på hur du kan börja.

Rensa 

Det är inget fel i att hålla fast vid den där tröjan du fick av mormor eller t-shirten som betyder mycket för dig. Men de flesta av oss har plagg vi inte använt på nästan ett år eller som inte passar längre. Då är det nog dags att göra sig av med dem. Börja med att dela upp dina kläder i två högar: behåll och donera. Men släng inget. Du kan antingen sälja dem eller donera dem till second hand-butiker. Ett tips är att tänka ut minst tre olika sätt att styla ett plagg. Om du inte kan komma på minst tre behöver du förmodligen inte plagget.

  • Tips: Sälj dina gamla kläder online så kan du tjäna lite pengar!
  • Vill du skänka saker kan du göra det hos exempelvis Emmaus Stockholm, Röda korset eller Erikshjälpen. Du som bor i Storstockholm kan även boka gratis hämtning hos Emmaus Stockholm. 

Använd det du redan har

Det enklaste och billigaste sättet att skapa en hållbar garderob är att börja med det du redan har – aktivera din garderob! Efter att du rensat kommer du ha kvar kläder som du verkligen gillar och som passar till det mesta. I stället för att köpa nya kläder kan du fixa och styla dem du redan ha. Våga tänka utanför boxen! Omvandla en t-shirt till en kjol och kombinera färg och form på olika sätt. Stil är subjektivt och du behöver bara vara modig i vilket plagg du än bär. Du kan dessutom alltid fixa dragkedjan, sy tillbaka knappen eller gå till skräddaren med dina byxor för att få dem att passa bättre.

  • Tips: Hitta inspiration på Pinterest och Instagram. Instagramkonton som remakesthlm och factmovement visar dig hur du kan vara kreativ med dina kläder. 

Handla mindre

För att få en hållbar garderob är det viktigt att vi ändrar vårt beteende från att köpa på impuls till att enbart köpa nytt när vi verkligen behöver det. Majoriteten av kläderna vi köper hamnar längst ner i garderoben. Innan du köper nya kläder kan du använda dig av 30-gånger-regler. Fråga dig själv: kommer jag använda detta plagg minst 30 gånger? Om svaret är nej behöver du förmodligen inte plagget. Och om du måste köpa något, välj då att köpa begagnat. Det är inte bara bättre för miljön utan också bra för din plånbok. Många second hand-butiker stöder dessutom olika välgörenhetsprojekt - en win/win/win-situation, med andra ord.

  • Tips: Skapa en moodboard på kläder du vill ha i din garderob så att du handlar sådant du verkligen vill ha. Och när du handlar på secondhandbutiker, kolla på både herr- och damavdelning – kläder har inget kön!

Kvalitet över kvantitet

Om du måste köpa nytt – tänk på kvaliteten. Den billigaste varan på rea är ofta inte så billig på lång sikt. Billiga kläder tenderar att gå sönder snabbare än lite dyrare kläder med bättre kvalitet. Det är därför viktigt att investera i kvalitet framför kvantitet. Detta innebär i många fall också att du köper mer miljövänliga material eller kläder gjorda från återvunnet material.

  • Tips: Tänk alltid på hur många gånger du kommer använda ett plagg innan du köper det. Ett par jeans med sämre kvalitet som kostar 200 kr kan i slutändan bli dyrare än ett par som kostar 1000 kr med bättre kvalitet eftersom du kan ha dem längre. Men kom ihåg att dyrare kläder inte alltid innebär bättre kvalitet. Kolla alltid på etiketten!
  • Naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om olika miljömärkningar. 

Taggar

Klimat & miljö
Annons