nyhet av We Effect

3000 familjer på Sri Lanka utbildade i ekologiskt jordbruk

Med sina vackra berg, regnskogar och stränder har Sri Lanka periodvis varit ett av de största turistmålen i Asien. Men både miljö och människors hälsa skadas av de giftiga bekämpningsmedel som används flitigt i jordbruket.

Vatten och åkrar förorenas av gifterna. Hormonstörande ämnen riskerar också att hämma hjärnans utveckling hos barn. Men genom stöd från We Effect utbildades förra året mer än 3000 familjer i odlingsmetoder fria från farliga bekämpningsmedel. Följden är inte bara förbättringar för miljö och människor, det ger också bättre inkomster.

Ökade inkomster och bättre hälsa för hela familjen

En av många kvinnor som fick utbildning i ekologisk odling är Shyama Vasudeva. Hon bor tillsammans med sin man och dotter i distriktet Nuwara Elia och odlade tidigare sin mark på det traditionella sättet. När familjen blev medlem i en organisation som stöds av We Effect fick hon lära sig att driva ett ekologiskt jordbruk.

”Jag fick lära mig mer om gifter och deras effekter, det är kunskaper jag nu delar med mig av till andra” säger Shyama Vasudeva. ”Det är stor efterfrågan på ekologiska produkter. Vi säljer mest av ananas, papaya och sockerrör. Våra inkomster har ökat med omkring 50 procent sedan övergången till ekologisk odling. Hela familjens hälsa har också blivit bättre.”

Överskottet använder Shyama till dotterns utbildning. Hon hoppas att familjen ska ha råd med skolavgiften även i framtiden. Dessutom vill hon utveckla familjens ekologiska odling och bygga ett kök i hemmet, något familjen saknar idag.

Landsbygden präglas av fattigdom

Trots att Sri Lankas ekonomi utvecklas och växer snabbt, så lever många på landsbygden fortfarande i extrem fattigdom. De utsatta är till stor del småbönder, som begränsas av dålig infrastruktur och bristande kunskaper i hållbara jordbruksmetoder.

Stöd We Effects arbete med en gåva så kan fler familjer på Sri Lanka gå en utbildning!

Taggar

Klimat & miljö Hälsa