Volontär & Aktivism av

12 saker du kan göra för integrationen

Det finns många sätt att bidra till integrationen. Bilden är från språkfika hos IM i Göteborg där volontär Margareta André berättar om familjerelationer. Foto: Lisa Jalakas/IM

Integration är ett samarbete, något vi måste hjälpas åt med. Här kommer tolv tips till dig som vill engagera dig men inte vet hur.

1. Ge av din tid.

De flesta organisationers arbete hade inte varit möjligt om inte människor engagerade sig. Har du några timmar ledig tid varje månad? Varför inte tillbringa dem på ett språkfika eller som läxhjälpare? Anmäl ditt intresse hos IM, eller kolla in vad som ligger ute på Volontärbyrån.

2. Öppna din plånbok.

Om du lever ett hektiskt liv, och inte har tid att umgås med nya människor, kan du istället bidra genom att skänka en gåva till en organisation som arbetar med integration. Det betyder mycket och möjliggör fler möten!

3. Ge bort en nalle.

Ska du på fest och saknar present - fundera då på ett gåvokort. IM säljer till exempel Nallen som gör det möjligt för barn som flytt till Sverige att känna sig trygga. Genom Röda Korset kan du skänka psykologhjälp till människor som överlevt tortyr och krigstrauman.

4. Bli medlem.

Som medlem i en organisation som jobbar med integration får du möjlighet att påverka. Ett medlemskap hos IM kostar 100 kronor per och då får du tillgång till gratis utbildningar och dessutom tidskriften Medmänsklighet rätt ner i brevlådan. Som medlem gör du IM starkare. Våra argument väger tyngre och möjligheterna att påverka utvecklingen i samhället ökar.

5. Mobilen

Är du inte typen som gillar att träffa nytt folk så kan mobilen vara till hjälp. Här listar vi de bästa apparna för ömsesidig integration, som gör det lätt för dig att bidra till integrationen utan att lämna soffan.

6. Är du engagerad i en klubb eller förening?

Då kan ni bjuda in nyanlända ungdomar till ett prova-på-tillfälle. Ni kan gärna kontakta IMs verksamhet Move It, som finns i Göteborg och Stockholm. Som nyanländ är du välkommen att vara med i verksamheten!

7. Jobbar du?

Då kan du uppmuntra din arbetsplats att bidra, genom att ta emot nyanlända svenskar som praktikanter eller uppmuntra anställda att bli mentorer genom Yrkesdörren.

8. Använd sociala medier.

Det har aldrig varit så enkelt att kontakta andra i ditt närområde för att kraftsamla till integrationen. Skaffa Facebook och hitta en grupp som jobbar med integration på din ort. Finns ingen? Starta en egen. Ni kan fundera på hur ni kan få fler att mötas i ert område och hur ni kan samla ert engagemang för bättre integration på orten. Inspireras av vår ambassadör Marie Lindkvist som startade gruppen Välkommen till Laröd efter att hon upplevde rasism bland andra bybor.

9. Kontakta din kommun.

Kommunerna har ofta bra koll på vilka behov som finns, om det så är ideella organisationer som saknar arbetskraft eller nyanlända svenskar som saknar någonstans att bo. Din kommun kan hjälpa dig att hitta rätt, oavsett om du är ny eller etablerad i kommunen.

10. Bli god man för ett ensamkommande barn.

11. Besök transit- och flyktingboenden.

IM driver till exempel verksamheten PUT/transit-Rosengård i Malmö, och de letar efter fler volontärer.

12. Ta hjälp av ditt barn.

Att fråga barn hur de gör för att få andra att känna sig välkomna kan ge överraskande och inspirerande svar! Du kan också ta med din bebis till Svenska med baby.

Vill du få fler tips på hur du kan integreras?

Bli ambassadör för Det nya landet! Ju fler som engagerar sig desto närmre kommer vi IM:s vision av Det nya landet.

Taggar

Mänskliga rättigheter Demokrati Flykt & migration
Annons