16 tips på filmer till nästa filmkväll! Aborträtt, polisbrutalitet och späckhuggares välbefinnande - oavsett vad du är intresserad av finns det filmer och dokumentärer där ute som kommer ge dig extra kunskap och inspiration.
Har du tips på fler filmer som borde vara med i listan? Hör av dig!
Suffragette
Den brittiska filmen Suffragette skildrar en dramatisk tid i kvinnorättsrörelsens historia. Huvudpersonen Maud jobbar på ett tvätteri i London år 1912 och dras in i kampen för kvinnors rösträtt. Det är en film om aktivism, jämställdhet och demokrati – och om frustrationen som uppstår när orden tar slut och våld känns som det enda alternativet.
BlacKkKlansman
BlacKkKlansman utspelar sig under 1970-talet i USA och följer den förste afroamerikanska detektiven i Colorado Springs polisavdelning. Han välkomnas med skepticism och öppen hotfullhet av både kollegor och chefer, men bestämmer sig för att skapa förändring i samhället genom att infiltrera och avslöja Ku Klux Klan. Filmen är baserad på en sann historia.
Dirty Computer
2018 släppte artisten Janelle Monáe ett album och en kortfilm med namnet Dirty Computer. Filmen skildrar en dystopisk framtid där alla människor utanför normen betraktas som ”dirty computers” och förs bort mot deras vilja för att ”renas”. Filmen blandar sci-fi och musik för att visa att hur de som samhället inte ser som människor måste kämpa för att skydda sin frihet och sin identitet.
Before the flood
I Before the flood reser Leonardo DiCaprio över hela världen för att undersöka konsekvenserna av de klimatförändringar människan har orsakat och vad som görs för att stoppa dem. Han åker på expeditioner med forskare, pratar med några av världens mäktigaste politiska ledare och undersöker vad vi, som individer och som samhälle, kan göra för att rädda planeten!
Harry Potter-filmerna
Rättighetsfrågor, politik och sociala orättvisor är genomgående teman i Harry Potter-universumet. Det är lätt att dra paralleller mellan Voldemort och nazismen, men andra stora aktivistteman är Hermionies kampanj för husalvers rättigheter och Hogwartselevernas hemliga mobilisering för att besegra Voldemort via Dumbledores Armé. Tips - vänta in ett par regniga dagar och kör ett maraton med alla åtta filmer!
VESSEL
Filmen VESSEL handlar om Women on Waves - en båtburen aktivistgrupp som lägger till utanför länder där abort är förbjudet och möjliggör för kvinnor att ta sig ut till båten och göra abort på internationellt vatten. I filmen får vi följa grundaren Rebecca Gomperts och hennes idé, som sedan utvecklas till ett underjordiskt nätverk av aktivister som kämpar för reproduktiva rättigheter.
The Hate U Give
The Hate U Give är baserad på den bästsäljande ungdomsromanen av Angie Thomas och handlar om 16-åriga Starr Carter som blir vittne när hennes bästa vän Khalil skjuts ihjäl av polisen. Det är en stark berättelse om strukturell rasism, aktivism och Black Lives Matter-rörelsen - men också om att vara tonåring och försöka leva i två olika världar.
How to Change The World
How to Change the World handlar om en grupp aktivister som 1971 reser iväg i en gammal fiskebåt från Vancouver. Deras mål är att stoppa Nixons atombombstest i Amchitka, Alaska, men deras engagemang leder till skapandet av det som ska bli en av världens största miljöorganisationer - Greenpeace.
Period. End of sentence.
I Period. End of Sentence. får vi följa en grupp indiska kvinnor i en tyst sexuell revolution. Genom att tillverka egna bindor hjälper de varandra att få tillgång till sanitetsprodukter, samtidigt som de utmanar de tabun som finns kring menstruation. Filmen är inspirerad av aktivisten Arunachalam Murugananthams liv och vann en Oscar för bästa kortdokumentär 2018.
Blackfish
Blackfish handlar om späckhuggare i nöjesindustrin och fokuserar på späckhuggaren Tilikum på Sea World i Orlando, som varit inblandad i tre dödsfall. I filmen intervjuas forskare som förklarar vad som händer med djurens psyke när de fråntas sin naturliga miljö och vad konsekvenserna blir när djur hålls i fångenskap enbart för sitt underhållningsvärde.
Sameblod
Sameblod handlar om Elle Marja som går på samisk internatskola och snart ska ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv och när rasbiologiska undersökningar genomförs på hennes skola bestämmer hon sig för att lämna allt och bli svensk. Sameblod är en viktig berättelse om Sveriges koloniala historia, om identitet och utanförskap - men det är också en skildring av vår samtid och de fördomar som fortfarande lever kvar.
A Cambodian Spring
A Cambodian Spring är en brittisk dokumentär om landgrabbing-aktivister i Kambodja. När tusentals familjer tvångsevakueras från området Boeung Kak i Phnom Penh för att ge plats åt ett stort företag så gör invånarna motstånd. Filmen skildrar tre modiga aktivister som fortsätter stå på barrikaderna trots att de utsätts för hot, våld och risk för att bli fängslade.
Pride
Filmen Pride är baserad på en verklig historia om hur en grupp HBTQ-aktivister bestämmer sig för att samla in pengar för att hjälpa walesiska gruvarbetare under gruvstrejkerna 1984. En film om kamp, solidaritet och oväntade samarbeten. Pepp och feel-good garanteras!
En kvinna bland män
En kvinna bland män (eller "On the basis of sex", som den heter på engelska) skildrar amerikanska juristen och kvinnorättskämpen Ruth Bader Ginsburgs tidiga karriär. Idag är hon domare i USA:s högsta domstol, men vägen dit har kantats av sexism och motstånd från en mansdominerad juristkår. Idag är hon en feministisk ikon för det arbete hon gjort för lagstiftningen om könsdiskriminering i USA.
Kapernaum
Filmen Kapernaum utspelar sig i Beiruts fattigaste och mest utsatta områden och handlar om 12-åriga Zain som vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till den här världen. Huvudrollsinnehavaren heter Zain även i verkligheten och det är delvis hans riktiga livsöde vi får ta del av i filmen. Kapernaum är en gripande skildring av vad som händer de mest utsatta när samhället inte skyddar dem.
BANANAS!*
BANANAS!* är Fredrik Gerttens uppmärksammade dokumentärfilm från 2009 som skildrar hur 12 nicaraguanska fruktarbetare stämmer frukt- och grönsaksjätten Dole för att ha använt ett bekämpningsmedel som gjort dem sterila. Dole stämde sedan filmbolaget och försökte stoppa filmen från att visas, vilket Fredrik Gertten skildrar i uppföljaren Big Boys Gone Bananas från 2011.