Utan stöd från människor som du skulle vårt arbete inte kunna genomföras. Det skulle inte kunna leda till alla de framgångar vi uppnår idag. Det är helt enkelt tack vare ditt engagemang, din målmedvetenhet och regelbundna stöd som Amnesty kan förändra levnadsvillkor för människor runt om i världen.
Här är några av alla de framgångar vi nått tillsammans i år:
1. Oppositionsledare i Gambia – frigiven!
Efter tre år av ihärdigt arbete av Amnestys supportrar friades äntligen oppositionsledaren Amadou Sanneh, tillsammans med partikollegorna Malang Fatty och Alhagie Sambou Fatty, den 30 januari. Två dagar senare blev han utnämnd till finansminister i Gambias nya regering.
“Amnestys arbete påverkar människor” berättade Amadou Sanneh senare. “Utan stöd från Amnestys supportrar skulle vi haft det värre … Alla vi som var fängslade uppskattar verkligen Amnestys arbete.”
2. Liv räddade i Iran
Tack vare de tusentals tweets, mejl och brev som ni skickade till de iranska myndigheter har åtminstone två liv räddats i år.
Hamids Ahmadis avrättning stoppades i sista stund den 15 februari. Den 25 april frigavs Salar Shadizadi från fängelse. Han dömdes till döden som 15-åring och tillbringade därefter 10 år i fängelse. Båda två räddades genom snabbt och kraftfullt agerande från er.
3. Uzbekisk journalist fri – efter längsta straffet någonsin
Den 22 februari frigavs Muhammad Bekzhanov efter 17 år i fängelse, så länge har ingen journalist suttit fängslad tidigare. 1999 blev han torterad till att erkänna ett brott mot staten. Hundratusentals människor runt om i världen har skrivit och krävt hans frigivning, bland annat i ”Skriv för frihet”-kampanjen. Genom detta har Muhammad äntligen kunnat återförenas med sin familj.
4. Dödsdomar stoppade i Malaysia
Tusentals människor vädjade till Malaysia att rädda den dödsdömde fången Shahrul Izani bin Suparmans liv. Det gav resultat. Den 27 februari ändrades hans straff till livstids fängelse, med planerad frigivning 2030. Enligt de malaysiska myndigheterna så var just alla brev och vykort anledningen till att straffet ändrades.
Förhoppningsvis godtas även Shahruls vädjan om nåd så han kan bli frigiven redan 2021.
5. Benådad på presidentens sista dag!
Chelsea Manning lämnade fängelset den 17 maj, efter att hennes fängelsestraff i januari blev kortat av USA:s avgående president, Barack Obama. Hon blev fängslad för att hon spridit hemligstämplad information om bland annat möjliga krigsbrott utförda av USA:s militärstyrkor.
Fler än en kvarts miljon människor skrev under för hennes frigivning under Skriv för frihet-kampanjen 2015. I samband med kampanjen skrev hon ett brev till Amnesty:
”Jag stödjer arbetet ni gör för att skydda människor när deras rättvisa, frihet, sanning och värdighet nekas. Jag anser att transparens från regeringar är en grundläggande förutsättning för att säkerställa frihet och värdighet för alla människor.”
6. Era ord förändrar liv
Ert engagemang under Skriv för frihet 2016 överträffade alla förväntningar. Det landade på 4 660 774 brev, mejl, tweets och underskrifter från alla världens hörn.
”Mina ögon tårades när jag såg alla breven som Amnesty International hade samlat in”, sa Jewher Tohti, vars far Ilham sitter fängslad i Kina. ”Det får mig att känna mig starkare när jag vet att så många människor tror på mig, min far och min familj.
Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden sa: ”Jag vill tacka er, ödmjukt från mitt hjärta, för ert orubbliga påverkansarbete och stöd.”
7. Teknikgiganter lyssnade på era krav
Hundratusentals människor, däribland många från Sverige, uppmanade företag som Apple, Samsung och Huawei att kontrollera så att deras mobiler inte innehåller barnarbete. Detta då våra utredare rapporterat om att barn i Demokratiska republiken Kongo arbetar med den farliga utvinningen av kobolt, ett ämne som finns i våra mobiltelefoner.
Företagen lyssnade och svarade på uppmaningarna. Först ut var Apple som publicerade en lista med kobolt-leverantörer som följer internationella riktlinjer. Sony följde efter genom att tydligt beskriva sina leverantörsled. Samsung och Huawei valde att svara individuellt på alla meddelanden i den massiva strömmen av brev och tweets från er. Samsung lovade dessutom att undersöka frågan och sedan publicera en rapport med resultatet.
8. Irland närmar sig mänskligare abortlagar
I april tog Irland ett stort steg mot humanare abortlagar när två tredjedelar av ett medborgarråd, utvalt av regeringen, röstade ja till ökad möjlighet för att göra abort. Rådets rekommendation går nu vidare för beslut i parlamentet.
Under 2015 deltog hundratusentals supportrar i vår kampanj “She is not a criminal”, och protesterade mot Irlands hårda abortlagar som gör kvinnor till kriminella.
9. “JA” från domstol i Taiwan – ett stort steg i rätt riktning
Taiwan ser ut bli första landet i Asien att legalisera samkönade äktenskap. I maj slog en författningsdomstol fast att det nuvarande förbudet bryter mot landets grundlag.
Amnestysupportrar påverkade genom att skicka meddelanden i form av frierier, med uppmaningen att Taiwan skulle “svara JA”. Frierierna visades vid en stor manifestation, arrangerad av Amnesty International Taiwan och lokala samarbetsorganisationer, för att visa världens stöd för detta historiska ställningstagande.
Taiwans regering har nu två år på sig att omvandla beslutet till lag. Vi kommer fortsätta vårt arbete och gör allt vi kan för att det inte ska ta så lång tid.
10. Företag vidtar åtgärder mot kränkningar på palmoljeplantager
Vår rapport och våra aktioner om kränkningar på palmoljeplantager i Indonesien har gett resultat. Wilmar, världen största palmoljeförsäljare, presenterade en ettårsplan med åtgärder för att ta itu med kränkningarna som avslöjades i vår rapport. Era tweets till företag som köper produkter från Wilmar har lett till att Ben & Jerry’s helt har slutat använda palmolja i sina produkter och att bland annat Unilever och Procter & Gamble agerar mer transparent.