nyhet av

Tillsammans mot piratkopiering

Victor Chimusoro.

Piratkopiering och informella arbeten är de två största utmaningarna för musikindustrin i Zimbabwe. Det framkom när Zimbabwes musikfack TUMAI tidigare i höst arrangerade en workshop för kapacitetsutveckling i Zimbabwes huvudstad, Harare. Emre Sorkun från svenska Musikerförbundet fanns på plats.

I september arrangerades för första gången någonsin en workshop för kapacitetsutveckling av fackföreningen Trade Union for Music Arts Industry, TUMAI, i Zimbabwe. Efter 18 timmars resa till Harare var vi väldigt exalterade över att få träffa Webster Ndhlovu som skulle hjälpa oss med våra möten. I juli i år hade lokalbefolkningen (Zim-people, som de brukar kalla sig själva) gått samman och organiserat protester i staden.

The Zim-people är inte glada över den ekonomiska och politiska krisen som råder i landet. Arbetslösheten är enligt facket på mellan 70 och 90 procent hög och anställningar finns i regel i den informella ekonomin. Det betyder att de anställda varken har social eller ekonomisk trygghet.

Landets stora informella ekonomin påverkar på många sätt även musiker. Ett vanligt problem är piratkopiering.

- Jag säljer mina skivor för bara en dollar, så att människor ska ha råd att köpa ett original - inte en piratkopia. Men så fort CD:n kommer ut kan piratkopierare sälja skivan för hälften, vilket jag inte kan konkurrera med, berättar TUMAI-medlemmen Anthony Rimau.

I staden finns pirat-butiker med hela väggarna fulla med CD-skivor och DVD:er. Det skapar jobb för säljare så regeringen bryr sig inte om utvecklingen.

Den stora frågan för landets små fackföreningar är hur de, mitt i en ekonomisk och politisk kris, ska kunna övertyga regeringen att piratkopieringen behöver förbjudas. Men hoppet finns. Två lovande musikerförbund i landet vill arbeta tillsammans för att påverka regeringen till en förändring.

Sedan 2007 har det globala facket International Federation of Musicians (FIM) och svenska Musikerförbundet, med stöd från Union to Union jobbat för att förbättra situationen för musiker i både Afrika och Latinamerika.

TUMAI, som är medlemmar i FIM, registrerades som fackförbund 2009 och har idag 534 medlemmar. De siktar på att representera alla arbetstagare inom Zimbabwes kultursektor. Musiker, skådespelare, dansare, modeller, poeter, och andra kreativa yrkesutövare kan bli medlem i förbundet.

Men det finns flera anledningar till att se optimistiskt på framtiden för Zimbabwes musikbransch. Bland annat har flera initiativ tagits för att stödja landets unga musiker. En marimba-spelare vid namn Victor Chimusoro (se bilden) bjöd med musikerförbundets Emre Sorkun på en musikfestival där 40 marimba-band deltog från olika skolor.

- Det var fanastiskt att se Zim-musiker spela. Jag hoppas de kan fortsätta sin musikaliska bana. Och vem vet, en dag kanske de också blir medlemmar i TUMAI, avslutar Victor Chimusoro.

Detta är en fri översättning av artikeln "United we stand divided we fall: How can Zim musicians fight piracy?" publicerad i musikerförbundets medlemstidning Musikern i november 2016.

Text och foto: Emre Sorkun, översättning Fredrik Säterli.

Taggar

Försörjning